Skip to main content

Beroepenmarkt Amersfoort 2024

30 januari 2024

19:00 - 21:30

De inschrijvingen zijn afgesloten

Leuk dat je op deze site terecht bent gekomen!

Op dinsdagavond 30 januari a.s. is er weer de jaarlijkse Amersfoortse beroepenmarkt in het Corderius College. Er zijn 3 rondes waarvoor je je kan inschrijven voor een beroepspraatje. Schrijf je in voor één spreker per ronde. Scroll naar beneden en kijk per categorie welke beroepen/sprekers te bezoeken zijn.

We zien uit naar je komst!

 

Details

Begin: 30 januari 2024
19:00
Einde: 30 januari 2024
21:30
Rotary Amersfoort-Regio

Corderius College, De Ganskuijl, Amersfoort, Nederland

De Ganskuijl 105
3817 EZ Amersfoort UT
Nederland

Gerelateerde bestanden

  • Plattegrond Corderius College.png
  • Overzicht sprekers Beroepenmarkt 2024 - Corderius

Kunst/Cultuur/Creatief

Dirigent

Krijn Koetsveld
Dirigent
  • Dirigent

    Krijn Koetsveld, klassiek musicus en coach, vertelt graag over zijn vak. Werkzaam als dirigent, als artistiek leider van allerlei muziekgezelschappen op het terrein van klassieke muziek heeft hij een schat aan ervaring opgedaan.
    We kunnen het natuurlijk over muziek gaan hebben, maar veel interessanter zou het kunnen zijn om het over motivatie, over toewijding, over passie, over keuzes durven maken te hebben. Natuurlijk tegen de achtergrond van wat hij in al die jaren in zijn beroep is tegengekomen.

    We maken er een leuk gesprek van!

    Lees verder

Museumprofessional

Febe Verheijen
Mondriaanhuis
  • www.mondriaanhuis.nl
  • Museumprofessional

    Kunst heeft me al vanaf kleins af aan gefascineerd. Al die kleuren, vormen, schilderijen of grote beeldhouwwerken, ik kon er uren naar kijken. Maar zelf kunstenaar worden ging mij te ver. Toen ik hoorde dat ik een opleiding kon volgen over kunst zónder naar de kunstacademie te gaan, was ik al snel verkocht. Ik ging naar de universiteit en deed de opleiding kunstgeschiedenis. Heerlijk vond ik dat! Vooral toen ik merkte dat ik er ook nog werk in kon vinden: al snel werd ik aangenomen bij het Mondriaanhuis waar ik op dit moment verantwoordelijk ben voor de educatie. Benieuwd naar wat ik daar allemaal doe en wat voor banen er met deze opleiding nog meer mogelijk zijn? Kom langs!

     

    Lees verder

Musicus-altvioliste

Elin Haver
https://elinhaver.nl
Musicus-altvioliste

Interieurarchitect en interieurontwerper

Angela van Staalduinen
Studio Zebra
  • www.studio-zebra.nl
  • Interieurarchitect en interieurontwerper

    Het ontwerpen van interieurs is een heel breed vakgebied. Het begint bij het gebouw, bestaand of nieuw, en geldt voor alle ruimtes waar mensen gebruik van maken.  Dat kan een woonhuis zijn, maar ook een kantoor, restaurant of winkel.

    Hoe maak je daar voor de gebruiker de mooiste en meest functionele ruimte van?

    Met dat vraagstuk gaat een interieurarchitect aan de slag. Alles aan de binnenkant moet ontworpen en getekend worden, zodat het ook gebouwd kan worden. Van vloeren, wanden, lichtplan tot maatwerk meubilair.

    Daarbij wordt rekening gehouden met hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Ook de inrichting met meubilair, stoffering en accessoires komt aan bod. Daar overlapt het beroep van interieurarchitect met dat van interieurontwerper.

    Uiteindelijk kan de hele sfeer door de keuze van de juiste producten en accessoires worden afgemaakt tot het perfecte interieur voor de opdrachtgever.

    Kijk ook vast op onze website www.studio-zebra.nl

    Als interieurarchitect houdt Angela zich bezig met de ruimtebeleving en functionaliteit van binnen uit.

    Daarbij zijn zichtlijnen en heldere oplossingen in de architectuur belangrijk.

    De context is het uitgangspunt, net als de wensen van de gebruiker.

    Het begint bij de bouwkundige structuur tot en met het (maatwerk)meubilair.

    De werkzaamheden maken onderdeel uit van een bouwproces, van concept tot en met de realisatie op de bouwplaats.

    Angela is als interieurarchitect goed op de hoogte van bouwprocessen, materialen en producten en is creatief in het bedenken van oplossingen waardoor het gewenste resultaat kan worden bereikt.

    Als interieurontwerper houdt Irene zich bezig met de ruimtebeleving en sfeer die bereikt kan worden binnen een bestaande ruimte.

    De ruimte mag iets van de identiteit van de gebruiker laten zien. Door middel van moodboards laat Irene zien welke sfeer bereikt kan worden vanuit de eigen stijl.

    Daarna worden de moodboards concreet vertaald naar producten, waarbij de balans tussen de onderlinge producten niet uit het oog wordt verloren.
    Irene is als interieurstylist goed op de hoogte van het meubelaanbod, stoffering en afwerkingen en is creatief in het maken van de juiste combinaties, waardoor een passende stijl kan worden gecreëerd.

    Door de juiste combinatie van materialen, kleur, producten en stoffering wordt een passend ontwerp gecreëerd.

     

    Lees verder

Restaurator van schilderijen

Maartje Stols-Witlox
Restaurator van schilderijen
  • Restaurator van schilderijen

    Ik heb altijd zowel alpha en bèta leuk gevonden op de middelbare school, en vond kunst interessant. Ik zocht een beroep waarin die dingen bij elkaar kwamen. Dat is bij restauratie het geval, en het is een vak waarbij ik bovendien met mijn handen aan het werk ben, wat het nog leuker maakt! Ik ben zelf schilderijenrestaurator, maar als restaurator kan je je in van alles specialiseren, bijvoorbeeld moderne kunst, textiel, meubels, foto’s of historische interieurs. Als restaurator kan je in je eentje een bedrijf starten, maar je kan er ook voor kiezen om in een museum te gaan werken, met een groep mensen een restauratie-bedrijf op te richten of om onderzoeker worden. Kom zeker even luisteren, ik vertel er graag meer over! 

     

     

     

    Maartje Stols-Witlox, restaurator van schilderijen 

    Zelf heb ik na mijn studie restauratie eerst als restaurator bij verschillende musea gewerkt, en in ateliers waar particulieren hun schilderijen laten restaureren. Daarna ben ik ook als onderzoeker van oude schilderijen aan het werk gegaan. Restauratie studeren kan in Nederland op één plek, bij de Master-opleiding conservering & restauratie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar geef ik nu les en doe ik onderzoek naar oude schildermethoden – à la ‘Het geheim van de Meester’ op TV, en onderzoek naar manieren om (nog) beter te kunnen restaureren. 

    Lees verder

Zanger en acteur

Fabian Egli
  • nl.fabianegli.com
  • Zanger en acteur

    Fabian Egli werkt als opera- en musicalzanger en stemacteur in theaterproducties in het binnen- en buitenland. Het publiek ziet tijdens de voorstelling maar een klein onderdeel van het dagelijkse werk van een podiumartiest. Netwerken, auditeren en binnenhalen van opdrachten, de training om vocaal en fysiek fit de blijven en het ontwikkelen van repertoire zijn dagelijkse bezigheden die buiten het felle theaterlicht plaats vinden en waar men meestal ook niet bij stilstaat wanneer men overweegt om aan een opleiding te beginnen. Hierop geeft Fabian graag toelichting.

    De uit Zwitserland afkomstige bariton Fabian Eglibegon als vijfjarig jochie in het kinderkoor te zingen en is er nooit meer mee gestopt. Hij ontving zijn diploma’s aan de Musikhochschule te Luzern en de Staatlichen Opernschule te Stuttgart.
    Sinds 2009 is hij werkzaam als
    zanger en acteur in voornamelijk Duitsland en vertolkte talrijke rollen. Zo was hij te zien als Figaro (Le Nozze di Figaro), Schaunard (La Bohème), Herr Reich (Die Lustigen Weiber von Windsor) en Che (Evita) bij het Mecklenburgischen Landstheater, zong hij Argante en Mago in de succesvolle productie Rinaldo van de Lautten-Compagney Berlin en gasteerde hij voor twee seizoenen als Inspector Kemp aan de Oper Halle in de Duitstalige première van Young Frankenstein (Mel Brooks). In het Theater für Niedersachsen te Hildesheim vertolkte Fabian de rol van John Jasper in de musical “The Mystery of Edwin Drood”. Hij was onderdeel van de open-air-productie van Zigeunerbaron (als Graaf Homonay) bij de Festspiele im Schlossgarten in Neustrelitz. Een rol die hij 2023 weer vertolkt in het Stadttheater Sursee in Zwitserland. Bij het Zwitserse publiek is Fabian vooral gevierd om zijn vertolking van Wilhelm Tell in “Tell - das Musical” bij de Walenseebühne. Tot 2016 was hij verbonden als vast ensemblelid van de Musikalische Komödie van de Oper Leipzig. Highlights waren de titelrol in Dracula (Wildhorn), Simon Stride und Spider in Jeckyll & Hyde, Dr. Falke (Die Fledermaus), Graf Homonay (Die Zigeunerbaron), Blechmann (Der Zauberer von Oz) en Sigismund Sülzheimer (Im Weissen Rössl).

    In 2017 en 2018 was hij als solist betrokken bij de open-air producties van Opera Leusden. Sinds 2018 tourt Fabian als 1e bartion met het bekende ensemble Frommermann door de Nederlandse theaters en speelt hij zijn zelfgeschreven solo-voorstelling “Heut geh’n wir morgen erst ins Bett” met liederen uit de jaren twintig. Ook werkt hij als zanger voor André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest.

     

     

    Lees verder

Dienstverlening

HR Manager

Elsbeth Groenenboom
Stater NV
HR Manager
  • HR Manager

    Als HR Manager ben je continu met de medewerkers van de organisatie bezig. We organiseren een goed sollicitatieproces voor iedereen die bij Stater wil werken, we begeleiden onze mensen bij ziekte en als iemand niet goed functioneert bieden we opleidingen aan of zal iemand een andere baan moeten zoeken. Als HR manager ben je altijd bezig om mensen te begeleiden in samenspraak met het opgestelde HR beleid. Je maakt heel wat mee en het is nooit saai! Ik kan je er van alles over vertellen, tot de 30ste!

    Lees verder

Tolk Nederlandse Gebarentaal

Merlin Dik-Geurtsen
Tolk Nederlandse Gebarentaal
  • Tolk Nederlandse Gebarentaal

    Over het beroep:

    Ik ben Merlin Dik - Geurtsen en werk 22 jaar als Tolk Nederlandse Gebarentaal. Een beroep dat ik met nog steeds heel veel plezier en passie mag uitvoeren. Ik tolk in allerlei verschillende situaties tussen horenden en doven. Zo tolk ik in het ziekenhuis, vergaderingen, clienten gesprekken, overleggen, workshops/cursussen, crematies/begrafenissen, trouwerijen, in het theater, ik ben zelfs een paar keer in de gevangenis geweest om te tolken!

    Het mooie van dit beroep is om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik ben een brug tussen de Nederlandse Gebarentaal en het Nederlands. De afwisseling in mijn werk vind ik heerlijk; geen dag is hetzelfde! Ik kan mijn agenda inrichten en werken op de dagen en uren die ik wil.

     

    Over mij;

    Ik ben Merlin, 47 jaar en getrouwd en moeder van twee kinderen (15 en 19). Ik ben niet alleen tolk Nederlandse Gebarentaal, maar geef ook les op de Hogeschool Utrecht op de tolk opleiding. Ik ben een levensgenieter en houd van uiteten gaan, naar het theater, bioscoop, met vriendinnen kletsen, op vakantie gaan,, escaperooms spelen etc. 

     

    Lees verder

Stewardess

Fleur van der Meulen
Transavia
Stewardess
  • Stewardess

    Een zorgeloze vlucht aan passagiers bieden. Als steward of stewardess is een vliegtuig jouw werkterrein. Hier verwelkom je reizigers, sta je klaar voor eventuele vragen en maak je alles gereed voor take-off. Je volgt hierbij alle veiligheidsregels en procedures en zorgt dat alle passagiers aan boord hetzelfde doen.
    Eenmaal in de lucht focus jij op het verzorgen van de passagiers. Je komt langs met een trolley vol hapjes en drankjes, hebt oprechte aandacht voor de passagiers en jij creëert een fijne sfeer. Zelfs in stressvolle situaties! Je weet altijd de juiste toon aan te slaan, communiceert duidelijk en zoekt naar de perfecte oplossing bij elke situatie. Alles om de passagiers met een glimlach weer van boord te laten gaan.

    Lees verder

Programmeur/producent

Maaike Boersma en Cherany Emck
Flint
  • flint.nl
  • Programmeur/producent

    Programmeur/producent

     

    Cherany Emck en Maaike Boersma werken allebei op de programma-afdeling van Flint, het theater van Amersfoort.

     

    Cherany is programmeur en boekt bijna alle voorstellingen die in het theater bezocht kunnen worden. Voor de jeugd- en familievoorstellingen heeft Flint een aparte programmeur, de rest valt onder haar verantwoordelijkheid. Met bijna 100.000 bezoekers per jaar is en ruim 200 voorstellingen is het best een uitdaging! Daarvoor ziet ze ontzettend veel voorstellingen, onderhandelt ze met impresariaten en artiesten en puzzelt ze net zo lang tot er voor het komend seizoen een evenwichtig en mooi programma gepresenteerd kan worden.  

     

    Maaike is producent en is verantwoordelijk voor alles wat geen gewone voorstelling is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van schoolvoorstellingen, het boeken van inleidingen en nagesprekken, kampvuurconcerten op het terras van het theater, DJ’s na afloop van de voorstelling en talloze samenwerkingen met initiatieven uit de stad. Een veelzijdige baan waarbij ze veel samenwerkt met collega’s.

     

    Lees verder

Radio- & tv-redactie

Jeroen Stomphorst en Roos Burgmeijer
NOS
  • www.nos.nl
  • Radio- & tv-redactie

    Jeroen Stomphorst (50) is sinds 2005 een van de vaste gezichten van NOS Sport. Naast de sportjournaals presenteert hij ook iedere zondagavond Studio Sport. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren verslag gedaan van heel wat live-evenementen zoals de WK’s hockey en shorttrack en de Olympische Winterspelen van PyeongChang in 2018. Daarnaast is hij één van de vaste presentatoren van Langs de Lijn en Omstreken, op NPO Radio1. Daarin is naast veel sport ook ruim aandacht voor ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws.

    Voordat Jeroen bij Studio Sport terechtkwam, werkte hij bij het 3FM Nieuws (tegenwoordig NOS op 3) en het NOS Radionieuws.

    Sinds 2018 schrijft Jeroen wekelijks een column in de Amersfoortse Courant.

     

     

    Roos Burgmeijer (40) werkt ook sinds 2005 voor Studio Sport. Ze is redacteur, zowel in Hilversum als op locatie. Zo werkte ze bij de Olympische Spelen van Sochi, Rio de Janiero en PyeongChang. Ook was ze inhoudelijk verantwoordelijk voor diverse EK’s en WK’s hockey, atletiek en zwemmen en vorig jaar nog voor het shorttrack op de Olympische Spelen van Peking.

    Roos bedenkt radio- en TV-onderwerpen, bereidt ze voor en regelt gasten voor in de uitzending.

     

    Jeroen en Roos hebben meer dan 20 jaar op allerlei plekken binnen de NOS gewerkt en kunnen vertellen over wat er allemaal bij een radio- en tv-uitzending komt kijken. Daarnaast worden de nieuwe media steeds belangrijker en zijn er daardoor meer mogelijkheden om bij de NOS te komen werken.

    Lees verder

Tolk/vertaler

Jelle Nieuwland
NL Taaldiensten
  • nltaaldiensten.nl
  • Tolk/vertaler

    Wat doet een tolk? 
    Je bent de brug tussen twee culturen 

    Wat maakt het werk interessant? 
    Geen dag is hetzelfde. Je ontmoet bijzondere mensen, op voor hen belangrijke momenten. 

    Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? 
    Ooit wilde ik journalist worden, ik studeerde geschiedenis en Duits. Jarenlang werkte ik in het bedrijfsleven als trainer, ook veel in Duitsland. Om nog meer met mijn talenkennis te doen, volgde ik, naast mijn werk, een parttime studie tolk. In 2016 heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, in 2017 ben ik volledig zelfstandig geworden 

    Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren? 
    De opleiding was een feest, na zoveel jaar alleen maar werken. Ik kreeg er veel energie van, vooral als het goed gaat. Fulltime tolken en vertalen was een avontuur. Ik ga fluitend naar elke opdracht. 

    Lees verder

Gezondheidszorg

Verpleegkundige ziekenhuis

Lidy Schouten
Meander Medisch Centrum
  • www.meandermc.nl
  • Verpleegkundige ziekenhuis

    Verpleegkunde 
    Verpleegkunde gaat over mensen die zorg nodig hebben. Denk aan patiënten in een ziekenhuis, mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen en (pasgeboren) kinderen. Dit kan in verschillende soorten zorginstellingen, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis of bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Maar ook bij mensen thuis. Belangrijke eigenschappen zijn inlevingsvermogen, respectvol handelen, communiceren en samenwerken. 

    Twee opleidingsniveaus 
    In Nederland worden verpleegkundigen opgeleid op mbo- en hbo-niveau. Zorgorganisaties kennen verschillende functies voor verpleegkundigen, afgestemd op het niveau van hun opleiding. 

    Ben je opgeleid op mbo-niveau? Dan verleen je zorg aan individuele zorgvragers of groepen. Je leert in gesprek te gaan met zorgvragers en diens zorgvraag en individuele behoeften centraal te stellen. In overleg met zorgvrager stel je een verpleegplan op. Samen met zorgprofessionals van andere disciplines geef je uitvoering aan de zorg. Je evalueert regelmatig de effecten van jouw zorgplan en past dit waar nodig aan. Ook het verrichten van verpleegtechnische handeling hoort bij het beroep. Je legt bijvoorbeeld een infuus aan, geeft injecties of dient medicijnen toe. Tijdens je opleiding kies je voor de branche waarin je wilt werken, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of de in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Je specifieke kennis en kunde op gebied van deze specifieke groep zorgvragers zal zich steeds verder ontwikkelen. 

    Wie de opleiding heeft gevolgd op hbo-niveau (Bachelor of Nursing) is opgeleid om zorg te verlenen aan zorgvragers met complexe gezondheidsproblematiek. Een veelvoorkomende naam voor een verpleegkundige functie op dit niveau is ‘regieverpleegkundige’. Zij coachen - waar nodig - de collega’s waarmee zij samenwerken in de zorg. Daarnaast houden hbo-verpleegkundigen zich bezig met verpleegkundige vraagstukken op het gebied van kwaliteit, veiligheid en de samenwerking tussen zorgprofessionals in de hele zorgketen. Ze maken gebruik van wetenschappelijke inzichten en dragen bij aan het doen van onderzoek in de praktijk. Hbo-verpleegkundigen zijn generiek opgeleid: zij kunnen in alle branches aan de slag. 

    Op veel plaatsen werken mbo-verpleegkundigen, hbo-verpleegkundigen en andere zorgprofessionals samen in teams. 

    Verschillende leerwegen & vele loopbaanmogelijkheden 
    Zowel in het mbo als hbo bestaan verschillende leerwegen. Je kunt bijvoorbeeld een dagopleiding volgen, maar ook leren en werken tegelijkertijd. 

    Na afronding van de opleiding kun je kiezen uit vele vervolgstudies. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren (denk bijvoorbeeld aan kinderverpleegkundige of IC-verpleegkundige) of een master volgen tot verpleegkundige specialist of verplegingswetenschapper. En daarnaast zijn er diverse opleidingen mogelijk op het gebied van management, innovatie, techniek of wetenschap. 

    Bij het samenstellen van deze tekst is gebruik gemaakt van www.youchooze.nl

    Lees verder

Stralingsdeskundige

Maarten Huikeshoven
AMC
  • www.amc.nl
  • Stralingsdeskundige

    Stralingsdeskundige 

     

    Ik werk als Algemeen Coördinerend stralingsdeskundige in het AMC. Tevens ben ik manager Veiligheid en Milieu. Als stralingsdeskundige ben ik door de Raad van Bestuur gemandateerd om ervoor te zorgen dat het AMC zich houdt aan de voorwaarden uit de complexvergunning. Dat is een bijzondere vergunning die wordt afgegeven aan bedrijven en instellingen die veel verschillende stralingsbronnen gebruikt, zoals röntgentoestellen en radioactieve stoffen en radioactieve medicijnen. Alle afdelingen in het AMC die stralingsbronnen gebruiken, krijgen van mij een interne toestemming. Ook stel ik regels op waar iedereen zich aan moet houden die met straling werkt. Een paar keer per jaar controleer ik of alle afdelingen zich houden aan de regels. Als er incidenten met radioactieve stoffen plaatsvinden in het AMC dan word ik opgeroepen om te komen helpen en adviseren. 

     

    Maarten Huikeshoven 

    Ik heb scheikunde gestudeerd aan de TU Delft. Tijdens mijn studie heb ik verschillende vakken gevolgd die te maken hebben met straling, kernenergie en stralingsbescherming. Na het afronden van mijn studie heb ik nog een extra opleiding gevolgd tot algemeen coördinerend stralingsdeskundige en ben ik bij het ministerie van Defensie gaan werken. Mijn eerste functie was stralingsdeskundige, daarna heb ik vier jaar als beleidsmedewerker gewerkt. Daarna ben ik gaan werken als manager Stralingsveiligheid bij het AMC. 

    Lees verder

Ergotherapeut

Sanne Bouman en Jorin Hazeleger
QuaRijn Kennis en BehandelCentrum
  • www.QuaRijnkbc.nl
  • Ergotherapeut

    Als gevolg van ziekte, ouder worden of een beperking kunnen alledaagse bezigheden problemen opleveren. Activiteiten die voorheen heel vanzelfsprekend waren, lukken nu niet meer of gaan zeer moeizaam. Het doel van ergotherapie is het bereiken van een zo groot mogelijke zelfstandigheid en/of kwaliteit van leven. 

     Wij adviseren, geven praktische begeleiding en behandelen problemen, die u ervaart bij de uitvoer van betekenisvolle dagelijkse activiteiten. Uw leefomgeving wordt hierbij betrokken. Daarbij kan het gaan om mensen die voor u belangrijk zijn, daarnaast hoe uw omgeving is ingericht en hoe u daarbinnen kunt functioneren. 

     Voorbeelden van hulpvragen: 

    Ik ben de laatste tijd vaker gevallen. Is hier iets tegen te doen? 

    Tijdens het zitten heb ik pijn in mijn rug. 

    Ik kan mijn linker arm niet gebruiken; hoe kan ik mezelf douchen en aankleden? 

    Mijn moeder wordt vergeetachtig. Ik ben bang dat er onveilige situaties ontstaan, als er niemand bij haar is. 

    Ik kan moeilijk opstaan vanuit mijn stoel en ook het toiletbezoek geeft problemen. 

    Ik kan niet meer zelf mijn boodschappen doen. 

    Handwerken lukt niet meer nu ik zo slecht zie. 

    De ergotherapeut bezoekt u aan huis en kijkt dan samen met u naar oplossingen. De ergotherapeut kan u ondersteunen bij de aanvraag van hulpmiddelen/ aanpassingen in uw woning. Er zijn diverse ergotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van CVA, Parkinson, dementie en valpreventie. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met andere disciplines die rondom u betrokken zijn, zoals een fysiotherapeut, huisarts, thuiszorg. 

     

     

    Ik werk sinds 1998 met veel plezier in het vak. Ik heb me gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met de ziekte van Parkinson en dementie. 

    Ook ben ben ik aangesloten bij het landelijk ParkinsonNet. 

    Ik heb veel ervaring in de ouderenzorg en het behandelen van mensen met een chronische aandoening. Het is mijn passie om een bijdrage te leveren aan de levenskwaliteit van mensen. 

    Lees verder

Klinisch Chemisch Analist

Esther van Niejenhuis en Istianto Wilkes 
Meander Medisch Centrum
Klinisch Chemisch Analist
  • Klinisch Chemisch Analist

    Analist (klinisch chemisch) 

    Klinisch chemisch analist in het Meander 

    Als analist in het ziekenhuislaboratorium ben je én technisch bezig én heb je contact met patiënten. Na een 4-jarige MBO- of HBO-opleiding (waarin je een schooljaar stage loopt) mag je aan de slag op de werkvloer. Samen met je collega’s zorg je er voor dat de juiste uitslagen van patiëntenmateriaal bij de artsen terecht komen. Dit doe je aan de hand van correcte interpretaties van controles en uitslagen op de laboratoriumapparatuur. Geeft een apparaat alarm of een foutmelding dan probeer je het op te lossen, eventueel met de firma erbij. Je werkzaamheden op het laboratorium bestaan uit het bedienen van verschillende apparaten, het urinelab en bloed klaarmaken voor bloedtransfusies. 

    Een ziekenhuislaboratorium is 24 uur per dag, 7 dagen in de week in bedrijf. Dit betekent, dat je als analist ook avond- nacht- en weekenddiensten draait. Samen met je team ben je bezig met patienten waarvan met spoed bloeduitslagen nodig zijn. Dit zijn vaak patiënten op de spoedeisende hulp, ic en hartbewaking. Bloed afnemen bij patiënten hoort ook bij dit vak. In het Meander prikken de analisten meestal zelf, ook moet er soms bij baby’s bloed afgenomen worden. De dienst is heel afwisselend, je werkt dan niet op 1 werkplek, maar samen met een kleiner team zorg je ervoor dat het hele lab draait. 

    Kortom, klinisch chemisch analist zijn op het laboratorium in een ziekenhuis is een boeiend vak, waar heel veel aspecten aan de orde komen! 

     

    Sprekers: Esther van Niejenhuis en Istianto Wilkes 

    Lees verder

Cardioloog

Arend Mosterd
Meander Medisch Centrum
Cardioloog
  • Cardioloog

    Als cardioloog behandel je mensen die last hebben van hart- en vaatziekten, die voorkomen bij jong en oud. Soms hinderlijke, maar op zichzelf meestal onschuldige aandoeningen zoals overslagen van het hart, maar op andere momenten ook levensbedreigende aandoeningen zoals hartinfarcten, ritmestoornissen of een scheur in de grote lichaamsslagader. 

     

     

    Arend Mosterd (55 jaar) is sinds 2001 cardioloog in het Meander Medisch Centrum. Daarnaast is hij betrokken bij wetenschappelijk onderzoek ondermeer naar het effect van AED's bij hartstilstanden, de gevolgen van intensief sporten voor het hart, stofjes in het bloed om een hartinfarct in een vroeger stadium vast te stellen en mogelijkheden om met een eeuwenoud, goedkoop medicijn (colchicine) hartinfarcten te voorkomen. 

    Lees verder

Dierenarts

Harrit van der Meer
Wellensiek Dierenartsen
  • wellensiek.nl
  • Dierenarts

    Ik ben Harrit van der Meer. Ik ben in 1999 als dierenarts afgestudeerd aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. 

    Na als dierenarts werkzaam te zijn geweest in Australië, Alphen a/d Rijn, Faculteit Diergeneeskunde Utrecht ben ik nu maatschaplid bij Wellensiek dierenartsen in Nijkerk. We zijn een gemengde praktijk dat betekent dat we veterinaire zorg verlenen aan alle diersoorten. Zelf behandel ik voornamelijk paarden en gezelschapsdieren. 

    Wil je een na een leuke studie een afwisselend beroep waarbij geen dag hetzelfde is? Kom dan luisteren naar mijn praatje over wat het inhoudt om dierenarts te zijn. 

     

    Lees verder

Huisarts

Juul Snoek
Huisarts
  • Huisarts

    Met veel plezier werk ik nu bijna 7 jaar als huisarts. Ik vertel jullie graag op de voorlichtingsavond meer over waar mijn werk uit bestaat en waarom ik het huisartsen vak zo leuk vind. Geen een dag is hetzelfde, mensen komen met grote en kleine problemen/vragen bij je, ik leer elke dag wel iets nieuws. Als huisarts ken je de hele familie en dat maakt het heel bijzonder. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals een druk spreekuur of lange wachttijden in de GGZ, tekorten in de thuiszorg. Maar met een goed team kom je een heel eind. 

     

    Onderstaand wat informatie over wat een huisarts zoals doet. Een huisartsopleiding duurt drie jaar, na het afronden van de geneeskunde studie. Wie weet tot 30 januari! 

     

    Bron: tmi.nl/artsen/huisarts

     

    Wat doet een huisarts?

    Gedurende de dag spreekt een huisarts vaak veel patiënten. Doordat huisartsen het eerste aanspreekpunt zijn voor patiënten, hebben ze zeer brede medische kennis over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De taken van een huisarts zijn hierdoor ook erg afwisselend. Concreet bestaan de werkzaamheden van huisartsen uit het houden van spreekuren, het afleggen van huisbezoeken en/of het voeren van telefonische consulten. Tijdens deze momenten inventariseer je problemen, klachten en hulpvragen van de patiënt, voer je lichamelijk onderzoek uit en diagnosticeer je waar mogelijk. Je hebt als huisarts minder mogelijkheden om aanvullende onderzoeken te doen dan in het ziekenhuis, maar het is vaak wel mogelijk om laboratoriumonderzoek te doen of bijvoorbeeld een hartfilmpje te maken. Daarnaast ken je als huisarts de patiënt vaak al jaren, waardoor je het overzicht over de gehele situatie van de patiënt goed kunt bewaren.

    Naar aanleiding van het onderzoek stel je een behandelplan vast. Je schrijft bijvoorbeeld medicijnen voor, je geeft veel uitleg en advies, of je verwijst de patiënt door naar een medisch specialist. Daarnaast verricht je ook nog eventuele kleine medische ingrepen, zoals het hechten van wonden, het zetten van een spiraaltje, het uitspuiten van oren of het verwijderen van wratten, vetbulten of moedervlekken. Uiteraard leg je al deze medische gegevens vast in een elektronisch patiëntendossier, ook de uitslagen en behandelingen van patiënten die je hebt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Preventieve zorg is een erg belangrijk onderdeel van het dagelijks werk van een huisarts, bijvoorbeeld voor gewichtsreductie, gezonder eten of stoppen met roken. Ook verleen je soms zorg aan huis, bijvoorbeeld bij het verlenen van palliatieve zorg of een huisbezoek bij een pasgeboren baby. Ook doen veel huisartsen avond-, nacht- en weekenddiensten op de huisartsenpost.

    Lees verder

Orthopedisch chirurg

Heleen Sonneveld
Meander Medisch Centrum
Orthopedisch chirurg
  • Orthopedisch chirurg

    Orthopedisch chirurg;

     

    Een orthopedisch chirurg of orthopeed is een arts die gespecialiseerd is in bewegen. Wij zien mensen met klachten aan botten, spieren, pezen, banden of gewrichten. Ze hebben misschien een blessure of een breuk opgelopen tijdens het sporten, of bij een ongeluk. Andere mensen hebben een aangeboren orthopedische aandoening (klompvoet), of gewrichtsslijtage (artrose). Bij deze slijtage zijn bijvoorbeeld operaties zoals een kunstheup of een kunstknie mogelijk. In Nederland worden de orthopedisch chirurgen breed opgeleid. Zij kunnen alle patiënten met aandoeningen van botten, spieren, pezen, banden of gewrichten beoordelen. In een ziekenhuis werkt een aantal orthopeden samen. Zo’n samenwerkingsverband heet een vakgroep. Binnen de grotere vakgroepen specialiseert elke orthopedisch chirurg zich op een of meer gebieden.

     

    Heleen Sonneveld;

    Ik heb geneeskunde gestudeerd in Rotterdam en mijn specialisatie tot orthopedisch chirurg in Nijmegen/Arnhem gedaan. Sinds 2005 werk ik met veel plezier in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Onze vakgroep bestaat uit 9 orthopeden. Mijn aandachtsgebieden zijn schouder/ heupproblemen en kinderorthopedie. Het is een heel gevarieerd beroep met afwisselende bezigheden zoals spreekuren doen, opereren of diensten op de eerste hulp draaien. Je werkt continu met mensen (collega’s en patiënten) en moet veel samenwerken. Graag vertel ik je er meer over.

     

    Lees verder

Tandarts

Fons Niers
tandartsenpraktijk Niers
  • www.tandartspraktijkniers.nl
  • Tandarts

    Fons Niers ,  tandarts, studeerde tandheelkunde aan de Rijks Universiteit in Groningen. Werkt in Tandartspraktijk Niers, een groepspraktijk voor tandheelkunde aan de Koningin Wilhelminalaan 32 in Amersfoort.

     

    “Al vele jaren ben ik tandarts in Amersfoort en vind het nog steeds een prachtig vak. Je gaat om met mensen, je lost medische problemen op en je werkt met hoogwaardige techniek. Eigenlijk dus een combinatie van veel andere beroepen.

    Op een werkdag zie je veel mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. De zorgvraag kan dezelfde zijn maar door de grote diversiteit van mensen is de oplossing vaak anders. Telkens moet je dus andere oplossingen verzinnen. Dat kan op medisch vlak liggen maar ook op esthetisch of technisch. Hoe kan iemand goed eten en spreken, hoe kan je een gebit herstellen na een val of klap maar ook: hoe kan je een lach van iemand verfraaien.
    Vroeger was er één tandarts in een praktijk. De laatste jaren zie je steeds meer verdieping in het vak. Tandartsen gaan meer samenwerken en zich meer en meer toeleggen op deelgebieden. Zo blijft het vak veranderen en kan je jezelf verdiepen”.

    Lees verder

Psychiater

Tirza Geerlings
MoleMann Mental Health
Psychiater
  • Psychiater

    Psychiater

    De psychiater diagnosticeert en behandelt psychische stoornissen. Psychiaters zijn artsen die daarna nog een medisch specialistische vervolgopleiding volgen van 4,5 jaar. 

    Het vakgebied is zeer divers: zo kun je werken met verschillende leeftijdsgroepen (kinderen en jeugdigen, volwassen of ouderen), in verschillende settingen (ambulant, deeltijdbehandeling, klinisch, consultatief, vrijgevestigd) en ook wat betreft soort psychische problemen/behandelmethoden is het spectrum breed. Voorbeelden zijn:

    - Werken in een specialistisch behandelcentrum voor bijvoorbeeld traumastoornissen of persoonlijkheidsstoornissen

    - Spoedeisende psychiatrie: bijvoorbeeld mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan zien op de eerste hulp

    - Gezinsbehandeling voor kinderen en jeugdigen die vastlopen met stemming of angstproblemen, autisme of ADHD. 

    - Psychiatrische rapportage over/voor mensen die verdacht worden van het plegen van een strafbaar feit.

    Er is dus veel ruimte voor eigen voorkeur en inbreng. Uniek aan dit beroep is dat je je eigen onderzoeksinstrument bent: wat je in het contact met iemand merkt is veelzeggend en hoe je jezelf opstelt heeft direct effect op de patiënt. Wist je dat een goede behandelrelatie voor meer dan de helft bepalend is voor een goede uitkomst van de behandeling?

    Het vak is aan verandering onderhevig: er is veel maatschappelijk debat over wat ziek en wat gezond is. Wat hoort bij de psychiater en wat hoort bij het leven? Is het verdwijnen van symptomen wel genoeg om iemand weer normaal te laten functioneren? Dit maakt het vak dynamisch, inspirerend en uitdagend. 

     

    Ik werk nu bij MoleMann Mental Health, een ggz-instelling die met name hulp biedt aan gezinnen door systeemtherapie (relatie- en gezinstherapie). Ik ben er begonnen als psychiater, werd later ook leidinggevende en op het moment doe ik met name beleids- en kwaliteitswerk voor de directie. 

     

    Lees verder

Logopedist

Marloes Veldkamp
Hogeschool Utrecht
  • Logopedist

    Bij logopedie draait alles om contact maken!

    Het is een veelzijdig en mooi vak. 

    Tijdens de logopedie-opleiding leer je (bijna) alles over het hoofd-halsgebied en alles wat daarmee samenhangt: spraak, stem, taal, gehoor en eten en drinken

    Maar vooral leer je tijdens je studie hoe je kinderen en volwassen mensen kunt behandelen als ze hiermee problemen hebben. 

    Zodat je straks mensen van alle leeftijden kunt helpen om beter te communiceren, praten, lezen, schrijven, horen, of slikken.

    Er zijn veel plekken waar logopedisten werken:

    ‘reguliere’ scholen, of scholen voor speciaal onderwijs, praktijken, ziekenhuizen, GGD’s, revalidatiecentra, verpleeghuizen, medisch kinderdagverblijven, conservatoria, en nog veel meer.

    Graag vertel ik je meer over mijn opleiding, mijn stages en mijn werk.


     

     

    Lees verder

Jeugdverpleegkundige

Nadine van Ballegooijen en Axel Hoogendoorn
GGD regio Utrecht
  • ggdru.nl
  • Jeugdverpleegkundige

    Sinds 2016 (Nadine) en 2021 (Axel) werken wij als jeugdverpleegkundige bij de GGD regio Utrecht.  Ik heb hier stage gelopen op het consultatiebureau met baby’s en kinderen tot 12 jaar en mocht hier na het afronden van mijn studie blijven werken. Als een baby nog maar twee weken oud is, gaat de jeugdverpleegkundige al langs om te wegen en kennis te maken met het gezin. Dit vond ik altijd erg bijzonder en leuk om te doen, ze zijn dan nog zo klein.
    Sinds 2019 werk ik met jongeren van 12 tot 18 jaar. Een hele andere doelgroep waar je in gesprek bent met het kind en ouders zo nodig betrekt. Onderwerpen als stress, groei en leefstijl worden veel besproken. Ik kan hulpvragen signaleren en zo nodig doorverwijzen, maar bied ook laagdrempelig vervolggesprekken aan.

    Ik denk graag met de jongeren mee en ondersteun ze waar nodig om gezond op te kunnen groeien, zowel lichamelijk als mentaal.


     

    Lees verder

Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige

Lilian Wilke, Lina Willemse en Tim Lamme
Meander Medisch Centrum
Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige
  • Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige

    In de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) staan techniek, gezondheidszorg en mensen centraal. Je werkt altijd met mensen én zeer moderne apparatuur. Je bent daarnaast geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en technologische toepassingen. Je bent goed in wiskunde en het lijkt jou een uitdaging om de medische terminologie onder de knie te krijgen. Je moet goed kunnen omgaan met mensen die bang, boos of verdrietig zijn. Je vangt hen op, informeert hen, voert onderzoek uit en/of past behandeling toe. Je voert een onderzoek zelfstandig uit, maar werkt ook samen in multidisciplinaire teams. Zo werk je actief mee aan een gezonde samenleving, waarin iemand meer is dan een ziekte of probleem. Als medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) draag je bij aan optimale diagnostiek en behandeling van patiënten.

    Lees verder

Apotheker

Anne-Marie Mouwen
Service Apotheek Soesterkwartier
  • www.serviceapotheek.nl
  • Apotheker

    Apotheker

     

    De apotheker is dé specialist op het gebied van geneesmiddelen. Om het beroep apotheker uit te oefenen, volg je de 6-jarige universitaire opleiding Farmacie tot basisapotheker. Van hieruit kun je onder andere kiezen voor de specialisatie tot openbaar apotheker, een vervolgopleiding die 2 jaar duurt.

     

    De apotheker draagt de verantwoordelijkheid van de juiste afhandeling in het verstrekken van medicatie. De arts stelt de diagnose en de apotheker verstrekt het geneesmiddel dat het beste past bij de persoonlijke situatie van de patiënt. Je geeft voorlichting en advies en begeleidt patiënten in hun medicatiegebruik.

     

    Je bent als apotheker een sparringpartner voor huisartsen, specialisten en thuiszorgmedewerkers en hebt hierdoor ook veelvuldig contact met deze zorgverleners. 

     

    Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering van de apotheek en geef je leiding aan het apotheekteam. Je controleert het werk van de apothekersassistent en andere medewerkers en zorgt ervoor dat alle processen goed verlopen in het bedrijf.

     

    Kortom, de functie van apotheker is buitengewoon veelzijdig, elke dag is anders.

     

     

     

     

     

    Lees verder

Operatieassistent, Anesthesie-medewerker

Jannie Kromkamp en Bertha Lutgerink
Meander Medisch Centrum
Operatieassistent, Anesthesie-medewerker
  • Operatieassistent, Anesthesie-medewerker
    • Assisteren bij een operatie is een zeer verantwoordelijke, maar ook erg boeiende taak. Je moet ervoor zorgen dat de patiënt optimale zorg krijgt voor, tijdens en na de operatie. En dat binnen een team van medisch specialisten, waarbij een goede afstemming van levensbelang kan zijn. Binnen de pittige en uitdagende duale opleiding Operatieassistent en Anesthesiemedewerker op hbo-niveau, stomen we je klaar  voor een medisch assisterend beroep. 

      Je kunt kiezen voor één van onderstaande twee richtingen: 

      • Operatieassistent 
        Samen met je collegae ben je in staat het proces rond de zorg voor de patiënt voor, tijdens en na de operatie gestroomlijnd te laten verlopen en om professioneel en deskundig  medisch ondersteunende werkzaamheden te verrichten. Denk daarbij aan omloopwerkzaamheden, instrumenteren en assisteren bij verschillende operaties. Tevens ben je verantwoordelijk voor de aanwezigheid en het goed functioneren van alle apparatuur en benodigdheden voor een operatie. 

      • Anesthesiemedewerker 
        Als anesthesiemedewerker ben je verantwoordelijk voor het anesthesiologische zorgproces. De anesthesiemedewerker assisteert de anesthesioloog bij de toepassing van verschillende anesthesietechnieken. Tijdens de operatie ben je verantwoordelijk voor de zorg en de bewaking van de patiënt. 

    Lees verder

Juridisch/Financieel/Openbaar bestuur

Directeur Rijksoverheid

Agaath Cleyndert
Directeur Rijksoverheid
  • Directeur Rijksoverheid

    Directeur Rijksoverheid

     

    Wil je werken voor het algemeen belang van Nederland? Dan biedt de Rijksoverheid je heel veel mogelijkheden voor een afwisselende loopbaan, vol carrièrekansen. 

     

    Ik kan je vertellen wat er allemaal binnen de Rijksoverheid te doen valt. Je kunt er niet alleen werken voor een ministerie, maar ook voor heel veel verschillende andere organisaties als bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, de Douane of het Openbaar Ministerie. Binnen én tussen die organisaties kun je switchen en carrière maken, zoals ik heb gedaan.

     

    Inmiddels ben ik directeur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Als directeur zorg je er voor dat je organisatie goed kan draaien, dat er voldoende geld is, en dat de doelen helder zijn. Je overlegt met andere organisaties waarmee je samenwerkt en je zorgt dat de minister die verantwoordelijk is voor jouw organisatie goed op de hoogte blijft. 

     

    Ik ben heel enthousiast over alle interessante onderwerpen waar ik mee te maken krijg. Ik heb rechten gestudeerd en dat heeft een brede basis gegeven waar ik veel kanten mee uit kan. Ik hoop je te zien op 30 januari!

    Lees verder

Officier van Justitie

Fridolijn Kuipers
Officier van Justitie
  • Officier van Justitie

    Als officier van justitie maak je deel uit van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten kan vervolgen en voor de strafrechter kan brengen.

    Als officier van justitie zorg je – samen met de politie en andere ketenpartners - voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Je leidt het opsporingsonderzoek, vormt het dossier en uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank.

    De officier van justitie geeft leiding aan de politie tijdens het opsporingsonderzoek. Een strafzaak begint vaak bij de politie met een spoor, melding of aangifte van een misdrijf. Zodra je hier als officier van justitie over bent ingelicht, begint voor jou het werk en ga je het opsporingsonderzoek leiden. 

    Je zorgt dat het verzamelen van bewijs, zoals DNA-sporen, getuigenverklaringen en verhoren, zorgvuldig en volgens de regels gebeurt. Soms neem je als officier zelf een kijkje op de plaats delict. Hiermee krijg je een goed beeld van het misdrijf en het eventuele slachtoffer.

    Tijdens het opsporingsonderzoek werk je nauw samen met je collega’s van het OM, de politie en andere instanties zoals het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij sporenonderzoek.

    Soms moet je samenwerken met het buitenland, bijvoorbeeld wanneer de verdachte zich in het buitenland bevindt of wanneer sprake is van een internationaal netwerk. Dan werk je samen met bijvoorbeeld buitenlandse politiediensten, het buitenlandse OM en Eurojust.

    Tijdens het opsporingsonderzoek heb je ook vaak contact met een onderzoeksrechter. Die moet toestemming geven voor onder meer het afluisteren van een telefoon, het doorzoeken van een computer of een woning.

    De officier van justitie bepaalt of een verdachte moet worden aangehouden en of een verdachte in voorlopige hechtenis moet blijven.

    Ook bepaal je of een verdachte voor de rechter moet komen. Daarbij moet worden afgewogen of er voldoende bewijs is om iemand te berechten. Als dat er is, moet worden afgewogen of de rechter over de zaak moet beslissen, of dat het OM de zaak zelf kan afdoen, bijvoorbeeld door een geldboete op te leggen. 

    Voor een zitting spreken we vaak met slachtoffers van het misdrijf of nabestaanden. Een misdrijf en de strafzaak die hierop volgt hebben vaak op hen flinke impact. Tijdens een gesprek leg je uit wat ze te wachten staat en beantwoord je vragen. 

    Als de zaak door de rechter wordt behandeld, bereid je een passende strafeis voor en bepaal je welke straf een verdachte zou moeten krijgen. Je kijkt dan niet alleen naar het misdrijf, maar ook naar de impact op het slachtoffer, nabestaanden of de samenleving. Ook kijk je naar de persoon van de verdachte, zoals leeftijd of verstandelijke beperking. In de strafeis houdt de officier van justitie rekening met de belangen van alle partijen. De belangen van de verdachte, die recht heeft op een passende straf en aandacht voor persoonlijke omstandigheden. De belangen van slachtoffers en nabestaanden, die genoegdoening willen en vergoeding van eventuele schade. En de belangen van de samenleving als geheel: veiligheid, vertrouwen en rechtvaardigheid.

    Op de strafzitting ondervraagt de rechter de verdachte en daarna zet je als officier van justitie uiteen hoe je tegen de zaak aankijkt, welke bewijzen er zijn tegen de verdachte en wat je strafeis is.

    Doordat je veel samenwerkt met je OM collega’s, de politie en de rechter moet overtuigen van jouw standpunt, is het een afwisselende baan die elke dag anders is. Het is een baan met veel verantwoordelijkheden en maatschappelijke impact: elke dag werk je aan een rechtvaardigere en veiligere samenleving.

    Lees verder

Notaris

Fokko Vellenga
DeVries Vellenga Leenknegt Notarissen
  • Notaris

    Een notaris staat middenin de samenleving.

    Hij helpt en begeleidt mensen op juridisch vlak bij de hoogte- en dieptepunten in hun leven. Denk aan het kopen van een huis of het aangaan van een huwelijk of

    bij het starten van een onderneming. Maar ook bij het overlijden van een dierbare staat een notaris de erfgenamen juridisch bij.

     

    Omdat de notaris onafhankelijk en deskundig is, bepaalt de wet dat belangrijke afspraken tussen burgers via de notaris moeten lopen. De notaris is bewaker van een goede kwaliteit van het rechtsverkeer tussen burgers.

    Daarnaast ziet de notaris er op toe dat niet in strijd met de wet wordt gehandeld. Hij zal bijvoorbeeld niet meewerken aan witwasconstructies en als  hij een vermoeden heeft dat dit aan de orde is, zal hij dit melden bij het openbaar ministerie, de zogenaamde Poortwachtersfunctie.

     

    Naast het uitoefenen van deze ambtelijke taken is een notaris ook ondernemer, hij moet een organisatie managen met mensen die efficiënt en met plezier hun werk kunnen doen, hij moet zijn kantoor qua marketing op de kaart zetten en hij is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid. Een notaris is een echte duizendpoot!  Daarom heeft een notariskantoor vaak meerdere notarissen die de vele taken onderling verdelen.   

     

    Het notariaat is een mooie dynamische branche, elke dag is weer anders omdat alles om mensen draait!

    Lees verder

Reclasserings-medewerker

Herman van Lunen, Aart Smid en Willem Jan
Reclassering Nederland
  • www.reclassering.nl
  • Reclasserings-medewerker

    Herman van Lunen, ervaren toezichthouder regio Amersfoort, Aart Smid is specialist Elektronische Monitoring en Willem Jan, ervaringsdeskundige.  

    Wanneer krijg je de kans om verhalen te horen over drugscriminelen, kinderlokkers, vechtende huismannen, stalkende kerels,  plofkrakende jongeren  en stelende huisvrouwen.

    Hoe vaak kom je in de omgeving iemand tegen die je kan vertellen hoe het is om in de gevangenis te zitten?

    Wij nemen een ervaringsdeskundige mee (als hij tenminste niet voor die tijd is opgepakt 😊) die talloze keren in de gevangenis heeft gezeten.

    Nog vaker heeft hij de politie gezien en hij kan je precies vertellen wat het werk van een  rechter en Officier van Justitie inhoud. Omdat hij een rechtbank vaker van binnen heeft gezien dan wij.

    Die met een enkelband heeft gelopen en kan vertellen wat de reclassering voor je kan doen.

    Hoe vaak krijg je de kans om zo iemand te ontmoeten? Voor de buitenstaander een echte crimineel, voor ons gewoon een aardige vent die wat ondersteuning nodig heeft.

    Hoe vaak krijg je de kans zo iemand  vragen te stellen? Over zijn leven, zijn delicten, zijn straffen, zijn teleurstellingen, zijn mislukkingen, en zijn reclasseringswerkers.

    Het antwoord is: niet vaak. Maar dinsdagavond op de Beroepenmarkt krijg je die kans wel. In lokaal 022

     

    Wij willen jullie kennis laten maken met de reclassering, onze werkzaamheden en een reclasseringsclient. Ook willen we jullie uitgebreid de gelegenheid geven om vragen te stellen.

     

    Ben je geïnteresseerd in mensen, veiligheid en zorg? Wil je weten waarom mensen in de samenleving ontsporen en hen helpen weer op het goede spoor terecht te komen?

    Vind je dat iedereen een tweede kans verdient?

    Dan zit je als reclasseringswerker bij de reclassering op de goede plek!

     

    Als reclasseringswerker werk je in opdracht van justitie en het gevangeniswezen aan een veiliger samenleving.

    Dat doe je vanaf het moment dat iemand gearresteerd is tot en met de terugkeer in de samenleving na een detentie of tbs.

     

    Als adviseur bij de reclassering ga je op zoek naar de risicofactoren en maak je hulpverleningsplannen om deze risico’s te verkleinen.

    Deze hulpverlening kan als onderdeel van de straf worden opgelegd, of als onderdeel van de resocialisatie plaatsvinden.

     

    Als toezichthouder bij de reclassering houd je toezicht op een verplichte behandeling of training, controleer je of mensen zich houden aan gebieds- en contactverboden en voer je praktische hulpverlening uit.

     

    Je werkt met veel anderen samen: je team van collega’s , politie, gevangeniswezen, gemeente, geestelijke gezondheidszorg, sociale (wijk)teams, slachtofferhulp en jeugdzorg.

     

    Het reclasseringswerk is divers en afwisselend. Er zijn veel verschillende taken en je hebt altijd met mensen te maken.

    Het is verantwoordelijk werk, omdat jouw handelen gevolgen heeft voor het leven van soms kwetsbare mensen.

    Af en toe ligt je werk onder een vergrootglas en kijkt een deel van Nederland met je mee wanneer het gaat om zaken die breed in de media staan.

     

    Lees verder

Bankier

Peter Liebeton
Bankier
  • Bankier

    Als bankier help je klanten om financieel de juiste keuzes te maken, voor de korte termijn en voor de langere termijn. Vroeger, toen elk dorp nog een bankkantoor had, kenden de bankiers hun klanten persoonlijk en speelde dat een belangrijke rol bij het bepalen of iemand wel of geen lening kreeg. Maar dat is sterk veranderd met de steeds verdergaande automatisering/digitalisering, het verminderen van het aantal kantoren en de aangescherpte wet- en regelgeving. Nu werken er bij banken steeds meer IT-ers, risicomanagers, modelbouwers, juristen. Maar gelukkig ook nog genoeg financieel adviseurs die klanten helpen bij het financieren van hun bedrijf, het kopen van een woning of met sparen en beleggen. Momenteel werken er ruim 60 duizend mensen voor de Nederlandse bankensector.

    Er zijn heel veel verschillende functies bij een bank, maar het helpt als je van cijfers houdt, je analytisch sterk bent en als je het leuk vindt om samen te werken. Bankier zijn in deze tijd is uitdagend en leuk, want de financiële wereld is continu in beweging: eerst de Corona crisis, toen de Oekraïne crisis, de oplopende inflatie, de gestegen energiekosten, de stijgende rente, etc. Juist met al die onzekerheden is het de uitdaging een goede afweging te maken tussen de belangen en wensen van de klant en die van de bank (en gelukkig ook steeds meer het milieu).

    En ook al gaat het jullie daar hopelijk niet om, de Bankensector betaalt het hoogste gemiddelde jaarsalaris volgens de nationale beroepengids 2023. Een prettige bijkomstigheid.

     

    Wil je hier meer over weten, dan ben je van harte welkom

     

    Lees verder

Rechter

Sheila Hagedoorn
Rechter
  • Rechter

    Een rechter moet onafhankelijk beslissingen nemen over geschillen. Die geschillen kunnen over heel veel onderwerpen gaan. Het meest bekend zijn strafzaken, waarin de overheid een burger aanklaagt voor het plegen van strafbare feiten, variërend van een verkeersovertreding tot moord. Maar de meeste zaken gaan over andere onderwerpen: echtscheiding, huur, burenruzie, ontslag, vergunningen en niet betaalde rekeningen. Als rechter zul je altijd eerst moeten uitzoeken wat er precies is gebeurd. Je moet daarvoor goed luisteren naar de betrokken partijen. Ook moet je veel lezen, want vaak hebben partijen allerlei brieven, mails of berichten via social media verstuurd. Als eenmaal vast staat wat er is gebeurd moet je de wettelijke regels toepassen. Daarvoor hoef je de wet niet helemaal uit je hoofd te kennen. Wel moet je goed weten hoe de wet in elkaar steekt en waar je voor een bepaald onderwerp moet zoeken.

    Lees verder

Bedrijfsjurist

Peter Maas
Oracle
Bedrijfsjurist
  • Bedrijfsjurist

    Wat doet een bedrijfsjurist ? 

    Raadgever van een bedrijf, zorgen dat dingen die men wil, ook kunnen, zonder dat dit leidt tot onacceptabele risico's voor de stakeholders. 

    Wat maakt het werk interessant? 

    Veel variatie, je kan echt een verschil maken; het verschil tussen een deal maker en een deal breaker. 

    Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? 

    De vele mogelijkheden binnen een bedrijf en de mogelijkheid de functie in te kleden zoals je zelf voor ogen ziet. 

    Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren? 

    Ups and downs, de opleiding kan soms wat taai zijn, maar de maatschappelijke relevantie is erg groot. Op een gegeven moment vallen de puzzelstukjes op de plaats en zie je het volledige beeld, waardoor het vak gaat leven en je toegevoegde waarde kan leveren voor een bedrijf. 

    Lees verder

Advocaat

Maartje van den Berg
Advocaten van Waerde
Advocaat
  • Advocaat

    De meeste mensen kennen wel tv- of Netflixseries die gaan over de advocatuur. Denk bijvoorbeeld aan Suits of Zuidas. Geven deze series de werkelijkheid wel goed weer? Ik zal je daarover vertellen. Wat klopt er wel, wat niet? Hoe ziet een dag van een advocaat er uit?  

    Het maakt uit wat voor soort advocaat je bent en welke soort zaken je behandelt. Niet iedere advocaat is een mevrouw Weski en doet strafzaken. Er zijn voor advocaten nog zoveel meer rechtsgebieden die interessant zijn om dagelijks mee bezig te zijn. Zo zijn er zaken die te maken hebben met arbeid. Of met letselschade. Of een bouwproject. Of echtscheidingen. Of nog zoveel andere soort zaken. Daarbij gaat het niet alleen om conflictsituaties, maar probeer je als advocaat ook om geschillen te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van goede contracten. Een advocaat procedeert dus niet alleen maar adviseert ook vaak. 

    Hoe word je advocaat? Om te beginnen moet je rechten studeren. Maar dan ben je er nog niet. Vervolgens moet je nog een beroepsopleiding volgen van 3 jaar. Die volg je terwijl je al als advocaat werkzaam bent. Daarna moet je ieder jaar cursussen volgen om up to date te blijven. 

    Lijkt het vak van advocaat je wat? Kom dan langs om te horen wat het mooie, dynamische vak van advocaat te bieden heeft. Ik zal uitleg geven en beantwoord graag je vragen. 

    Maartje van den Berg 

    Toen ik rechten ben gaan studeren, stond voor mij nog niet vast dat ik de advocatuur in wilde. Tijdens mijn studie werd dat voor mij wel steeds duidelijker. Inmiddels ben ik ruim 20 jaar advocaat. De afwisseling in het werk, de zelfstandigheid om belangen te behartigen, de gezonde spanning tijdens een zitting op de rechtbank en het contact met mensen, zorgen ervoor dat ik dit werk nog steeds met veel plezier doe. 

     

    Lees verder

Natuur/duurzaamheid/milieu/agrarisch

Aardobservatie Ecoloog

Rob Beck
NEO BV
  • Aardobservatie Ecoloog

    Aardobservatie Ecoloog

    Mijn ding is het monitoren van het oppervlak van de aarde: bomen, gebouwen, wegen, water, enz. Dat doet mijn bedrijf door veranderingen aan die objecten te signaleren en daarmee iets te zeggen over verandering van de kwaliteit van onze leefomgeving, over de energietransitie, over landbouw en natuur, enz. Dat doen we met satellietbeelden, luchtfoto’s, enz. Aardobservatie dus.

    Ik doe het al mijn hele leven, maar het wordt deze eeuw pas echt belangrijk en het is enorm veranderd doordat we nu werken met enorme hoeveelheden data, Big Data dus en heel intensief  kunstmatige intelligentie of AI toepassen.

    Ik kan je vertellen dat de mensen die bij ons werken dat vooral doen omdat ze vinden dat met wat ze doen, ze een beetje bijdragen aan een betere planeet. Ze zijn hoog opgeleid en ik kan je vertellen wat voor soort van opleidingen de mensen gevolgd hebben.

    En ik kan je wat vertellen over het soort projecten waar we aan werken: een register met alle landschapselementen van Nederland (bomen, rietkragen, enz.), het controleren van landbouwsubsidies in diverse landen, het volgen van de mogelijkheden voor zonne-energie op daken in meer dan 30 landen, enz.

    Als je iets wilt doen met digitalisering en toch met aardse dingen bezig wilt zijn, moet je maar even langskomen.

    Lees verder

Adviseur Energietransitie

Frans van den Akker
  • www.ptvt.nl
  • Adviseur Energietransitie

    Als adviseur energietransitie in de industrie help ik bedrijven echt duurzamer te worden. Techniek en steeds meer ook digitale technieken zijn het middel om dit te bereiken. Daarnaast gaat het om het verbinden van mensen en het vinden van een haalbare weg naar duurzaamheid. 

    In de wereld van Energie, Water & Veiligheid werken mensen met technische kennis hard aan het oplossen van de problemen van onze aarde zoals luchtvervuiling, en de gevolgen van het veranderende klimaat. In deze wereld zetten we ons  zich in voor het veilig en gezond houden van de aarde, het milieu en onszelf.  

    In mijn rol analyseer ik hoe bedrijven nu werken en zoek ik naar manieren om minder energie te verbruiken of over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen. Ik ben een soort bruggenbouwer, die de technische mogelijkheden koppelt aan wat praktisch haalbaar is, en die rekening houdt met wat iedereen nodig heeft en wil. 

    Wil jij deel zijn van de oplossing om te komen tot een duurzame wereld?  

    Zie je techniek ook als een middel dat ons kan helpen? 

    Stap dan ook mijn wereld binnen! 

     

     

    Lees verder

Stadsecoloog

Lucas de Haan
Gemeente Amersfoort
Stadsecoloog
  • Stadsecoloog

    Hoi allemaal! Ik ben een stadsecoloog bij de gemeente Amersfoort, en ik ben hier om jullie een kijkje te geven in mijn boeiende wereld. Ecologie is mijn passie, en elke dag duik ik dieper in de natuurlijke geheimen van onze stad. Laat me je vertellen over wat ik doe en waarom het zo belangrijk is.

     

    Een van de spannende aspecten van mijn werk is het begrijpen van de interactie tussen natuur en stedelijke ontwikkeling. Hoe zorgen we ervoor dat er naast groei voor woningbouw en mobiliteit ook groei of versterking van natuur kan plaatsvinden. Ook de huidige verduurzaming van woningen heeft een effect op gebouwbewonende soorten waarbij ik help om tot een oplossing te komen voor allebei. Dat zijn de vragen waar ik me dagelijks mee bezighoud. Ik schrijf samen met mijn collega’s natuurbeleid waardoor natuur in alle projecten meegenomen moet worden, van groot tot klein.

     

    Een ander belangrijk onderdeel van mijn werk is educatie. Ik vind het geweldig om mensen bewust te maken van de natuur om hen heen. Ik ga regelmatig met bewoners of vrijwilligersgroepen naar buiten om te kijken hoe het nou echt gaat met de lokale natuur. Hiermee probeer ik de gemeenschap te betrekken bij het behoud en de waardering van onze lokale natuur. Want hoe meer mensen begrijpen en waarderen, hoe beter we voor onze stad kunnen zorgen.

     

    Dus, als stadsecoloog in Amersfoort draag ik elke dag bij aan een groenere en duurzamere stad. Het is een avontuurlijke reis vol ontdekkingen en uitdagingen, maar het is het allemaal waard. Samen werken we aan een stad waarin de natuur niet alleen overleeft, maar ook floreert te midden van het stadsleven. Ik nodig jullie uit om met me mee te gaan op deze reis en te ontdekken hoe prachtig de verbinding tussen natuur en stad werkelijk is.

     

    Lees verder

Tuinarchitect

Jeroen Satter en Daniëlle Satter
satterhoveniers
  • www.satterhoveniers.nl
  • Tuinarchitect

    Groen verbindt mensen! Wij houden van gezellig met collega’s, vrienden en familie in de tuin te zitten en elkaars verhalen te horen. En om dat stukje huisje-boompje(daar zijn wij!)-beestje te maken voor mensen, daar worden we blij van. We doen dat met een mooi team, waarin iedereen zijn en haar specialiteit heeft.  

    Jeroen begon als eenmanszaak het hoveniersbedrijf. Hij is overgestapt van techniek naar groen en kwam erachter dat het onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Techniek heb je immers weer nodig om mooie tuinen te maken en te onderhouden. Daarna is het bedrijf gaan groeien en is Jeroen overgestapt van hovenier zijn naar het ondernemerschap. Sinds een paar jaar werken we samen als partners. Jeroen zorgt voor de aansturing van de hoveniers, de voorbereiding en planning en Danielle regelt de social media, de klantencontacten en de administratie. Daarin worden we ondersteund door een mooi team van hoveniers, administratieve krachten en een werkvoorbereider. Graag vertellen we je ons verhaal, want een keus maken voor je toekomst is zo makkelijk nog niet! 

     

    Lees verder

Manager Duurzaamheid

Arnoud van Vliet
Zeeman
Manager Duurzaamheid
  • Manager Duurzaamheid

    Als manager duurzaamheid ben ik verantwoordelijk dat producten op een eerlijke manier geproduceerd worden, dat wil zeggen met respect voor het milieu en de mensen die er aan gewerkt hebben. Tijdens fabrieksbezoeken in het Verre Oosten wordt gecontroleerd of de arbeidsomstandigheden daadwerkelijk veilig zijn, en of een eerlijk loon betaald wordt. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten stimuleren we het gebruik van duurzame materialen. Dichtbij huis moet je denken aan thema's als mobiliteit, duurzame energie. Een ander belangrijk aspect is transparantie, vertellen wat je doet en waarom aan verschillende partijen, zoals media, NGO's banken etc. 

      

    Arnoud van Vliet ( 43 jaar) 

    Studie: HEAO-CE 

    Eerste 10 jaar van mijn loopbaan in de verschillende inkoopfuncties gewerkt bij importeurs van schoenen en speelgoed. 
    Tijdens deze periode ook 2,5 jaar in China gewoond en gewerkt wat me zoveel zakelijk maar zeker ook privé veel gebracht heeft. 

    Vervolgens ben ik gestart in de rol van duurzaamheidsmanager bij Zeeman waarbij ik nog steeds te maken heb met het inkopen van producten maar nu met de focus op duurzaamheid en niet alleen op prijs en een leuke collectie. Een rol met impact en zingeving binnen de dynamiek van een commerciele omgeving, dit geeft veel energie! Dit jaar verkozen tot mvomanagervanhetjaar.nl.

     

    Lees verder

Openbare orde/veiligheid

Politie

Politie
  • www.politie.nl
  • Politie

    Ben je op zoek naar een uitdagende baan? 

    Wil je afwisselend werk? 

    Werken met leuke collega’s? 

    Kom dan werken bij de politie! 

      

    Werken bij de politie 

    Als agent in de surveillance maak je van alles mee. Zo ben je iemand op straat aan het controleren en daarna kun je iemands leven redden, door te reanimeren. Jij draagt bij aan een veiligere samenleving. Wil je iets anders binnen de politie, dan kan dat ook. Er is van alles te doen, wijkagent, rechercheur binnen de opsporing, centralist bij de meldkamer, ruiter te paard, hondengeleider, lid van het arrestatieteam en nog veel meer. Kijk op www.politie.nl voor meer informatie. 

      

    Agent worden 

    Aankomende agenten volgen een politieopleiding van een aantal jaren. Niveau (MBO-2 t/m HBO/WO) en duur van de opleiding zijn afhankelijk van de functie binnen de politie. Periodes van leren op de Politieacademie worden afgewisseld met werkend leren in de praktijk. Om voor de opleiding in aanmerking te komen, solliciteert een kandidaat op een agentfunctie bij een eenheid. De opleiding is dus altijd gekoppeld aan een baan. Meer informatie hierover staat op www.kombijdepolitie.nl/leren-en-werken-als-agent. Of bezoek een voorlichting op één van de Politieacademie-locaties. 

     

     

    Lees verder

Marechaussee

Marechaussee
Defensie
Marechaussee
  • Marechaussee

    Wat doet een Marechaussee? 

    Zorgen voor de veiligheid van de Nederlandse staat. 

      

    Wat maakt het werk interessant? 

    Heel afwisselend, betekenisvol en midden in de maatschappij. 

      

    Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? 

    Een sportieve uitdagende baan waar leiding geven niet vanachter het bureau plaats vindt. 

      

    Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren? 

    Een opleiding waar je geestelijk, fysiek en mentaal wordt uitgedaagd. 

     

    Lees verder

Defensie (o.a. vlieger, logistiek)

Ruben, Britt en Jan
Defensie
  • werkenbijdefensie.nl
  • Defensie (o.a. vlieger, logistiek)

    Het ministerie Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland en heeft zowel militaire als niet-militaire functies op verschillende niveaus 

    Defensie bestaat uit 7 organisatiedelen. De 4 krijgsmachtdelen: de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee zorgen ervoor dat de militairen en het materieel klaar zijn voor inzet. Het Defensie Ondersteuningscommando en de Defensie Materieel Organisatie ondersteunen de eenheden door producten en diensten te leveren. De Bestuursstaf maakt het beleid. 

    Defensie is niet zomaar een werkgever. Een baan bij Defensie is een investering in je toekomst. Als militair doe je unieke werk- en levenservaring op en ontwikkel je belangrijke competenties, zoals discipline, teamgeest, flexibiliteit, stressbestendigheid en verantwoordelijkheid. Allemaal vaardigheden die gedurende je carrière goed van pas komen, of je die nu binnen of buiten Defensie voortzet. 

    Naast werkgever is defensie ook opleider en zijn er verschillende studiemogelijkheden. 
    Denk hierbij aan onze universitaire bachelor studies op de NLDA of studiedeals.

    Kom naar onze voorlichting om de mogelijkheden bij defensie te ontdekken. 

    Ruben:

    ik zit nu een kleine 18 jaar bij Defensie. Ik ben er bij gegaan om het verschil te maken in de wereld. hoe klein of hoe groot ook. Ik ben een enthousiaste, soms te drukke, vent die heel graag wat voor een ander doet. Hierbij cijfer ik me indien nodig compleet weg. Ben een ras teamplayer maar kan ook prima zelfstandig werken. 
     

    Britt:
    "Ik ben Britt. Ik ben in opleiding om de CH-47 Chinook te gaan vliegen. De Chinook is de grootste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Mijn werk bestaat straks onder andere uit het transport van personeel en materieel, gewondenvervoer en andere humanitaire ondersteuning, zoek- en reddingsacties en brandbestrijding. Heb jij interesse in vliegen bij Defensie? Kom dan langs!" 

    Jan:
    Mijn vakgebied is “logistiek”
    Wij zorgen dat de verschillende eenheden bevoorraad worden met het juiste materieel, wij een ondersteunende functie.
    Wij gaan mee op oefening en uitzending. Ik heb dan ook al behoorlijk wat van de wereld gezien.

    Lees verder

Techniek

Projectmanager Gebiedsontwikkeling

Pieter Wim Versluijs
Projectmanager Gebiedsontwikkeling
  • Projectmanager Gebiedsontwikkeling

    Projectmanager Gebiedsontwikkeling

     

    Als projectmanager gebiedsontwikkeling ben je spin in het web bij het oplossen van één van de grootste opgaven van ons land: hoe gebruik je de beschikbare ruimte zo goed mogelijk? Hoe zorg je ervoor dat mensen hier prettig en veilig kunnen leven wonen en werken? Denk hierbij aan de grote woningbouw opgave en de impact van de klimaatverandering.

     

    Hiervoor werk je samen met een team. Het is je rol om met de inbreng van specialisten in overleg met de opdrachtgever en andere partijen tot resultaat te komen.

     

    Ik doe dat de laatste jaren vooral voor gemeenten. Graag licht mijn rol toe ik aan de hand van voorbeelden als de herinrichting van de Westblaak of de herontwikkeling van de Kop van Homerus (ca 600 woningen), beiden in Rotterdan. Daarbij ben ik vooral benieuwd naar jullie vragen!

    Lees verder

Ingenieur Land & Water Management

Rob de Heer
Sports Pitch Systems
  • sportspitchsystems.eu
  • Ingenieur Land & Water Management

    Als Ingenieur Land en Water Management of zoals dat ten tijde van mijn opleiding ook wel Cultuurtechnische Ingenieur werd genoemd, word je opgeleid voor een breed scala aan beroepen. De kern van de opleiding draait om alle aspecten rond Bodem, Water en Landinrichting wat natuurlijk een essentieel onderdeel is van ons bestaan in Nederland. Veel van mijn studiegenoten zijn in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw (wat klinkt dat als ver in het verleden!) gaan werken in de bodemsanering. In die periode zijn veel, vaak door industrie vervuilde locaties opgeruimd en schoongemaakt ofwel gesaneerd met een mooi woord. In de jaren 60 en 70 lag juist de nadruk van het beroepenveld op ruilverkaveling en het inrichten van het landelijk gebied t.b.v. schaalvergroting en productieverhoging van de landbouw. Er moesten na de naoorlogse babyboom immers veel meer monden worden gevoed!

    Land en Waterinrichting beweegt dus erg mee met de tijden en voortschrijdend inzicht. Op dit moment zien we dat er veel nadruk ligt op het uit productie nemen van landbouwgronden en herinrichten van het landschap waarbij andere doelen zoals recreatie en natuurbouw een veel belangrijkere plaats innemen. Maar ook in de komende energietransitie en klimaat adaptatie van het landschap zal de Ingenieur Land en Watermanagement zeker een steentje gaan bijdragen. Denk daarbij aan grote projecten als Ruimte voor de Rivieren en Grondwater Buffer Zones. Kortom een vak dat altijd in beweging is en bovenal Oerhollands.

     

    Ik ben zelf na mijn studie werkzaam geraakt in de sportvelden branche. In het begin door het aanleggen van golfbanen, voetbalvelden en tennisbanen waarbij mijn kennis van bodem en water natuurlijk goed van pas kwamen. In 1995 kwam ik in aanraking met de professionele sportwereld als projectleider voor de aanleg van het nieuwe trainingscentrum voor A.F.C. Ajax en het veld in de Johan Cruijff ArenA. Vanuit die ervaring heb ik mijn carrière voortgezet en heb ondertussen mogen werken aan projecten in veel van de grote stadions in Europa en daarbuiten. Als een van de pareltjes op mijn CV staat de aanleg van een atletiekbaan voor de Lornah Kiplagat Sports Academy in Iten, Kenia. Projecten aanleggen in verre landen vragen het uiterste aan je inventiviteit en vakkennis waarbij het de kunst is om met zoveel mogelijk lokaal beschikbare bouwmaterialen een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

     

    Dus, ben je in voor uitdagingen, heb je feeling met bodem en water, ben je niet bang voor vieze handen, dan zie ik je graag terug bij mijn presentie op 30 januari!

    Lees verder

Civiel Ingenieur

Jan Doeksen
Royal HaskoningDHV
  • www.royalhaskoningdhv.com
  • Civiel Ingenieur

    Wat doet een civiel ingenieur? 

    Civiele techniek is van oudsher het beroep van de ingenieur in dienst van de maatschappij. Het ontwerpen en uitvoeren van projecten en constructies die groter en complexer zijn dan een privaat/publiek gebouw en het algemene belang van de maatschappij dienen. Denk hierbij wegen, riolen, kanalen, sluizen, wegen, molens, waterwerken, dijken, waterzuiveringen, industrie. Integrale systemen waar we allemaal dagelijks, gebruik van maken en überhaupt het bestaan van Nederland aan te danken hebben. 

      

    Wat maakt het werk interessant? 

    Als civiel ingenieur werk je vanuit je passie. Het is niet zomaar een baan. Je hebt echt een enorme impact op de wereld om je heen en verantwoordelijkheid dat je de juiste technische keuzes maakt. De diversiteit van civiele techniek zorgt ervoor dat het nooit saai wordt en je altijd een richting kunt kiezen die het best bij je past. Je hebt met zoveel raakvlakken en maatschappelijke belangen te maken dat het nooit eenvoudig is. Kortom super spannend! 

      

     

    Lees verder

Hacker/Security Engineer

Dirk Maij
Onyx Cybersecurity bv.
  • www.onyx-cybersecurity.com
  • Hacker/Security Engineer

    Een security engineer is dagelijks bezig met het beveiligen van computersystemen. En niet alleen computers, maar ook netwerken, robots, IOT devices, mobiele telefoons en dergelijk. Dat doen we vooral door te testen, maar ook door bij te houden wat er allemaal in de digitale wereld gebeurd en dit weer te te passen tijdens onze dagelijkse praktijken. Daarnaast testen we ook of gebouwen wel veilig zijn door in te breken bijvoorbeeld en testen we de mensen die de computer gebruiken. Dit alles met het doel om de digitale wereld veiliger te maken en iedereen te kunnen beschermen tegen de opkomende cybercriminaliteit. 

    Het leukste hieraan is dat je veel verder moet denken dan een software engineer en soms zelfs als een crimineel wat het werk natuurlijk wel heel spannend maakt.

     

    Ik, Dirk Maij, werk al meer dan 22 jaar in de Ict waarvan 17 in de cybersecurity. Tijdens die jaren heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt aan digitale veiligheid, denk hierbij aan de waterkeringen, de paspoorten etc. Sinds 2015 heb ik een eigen bedrijf waar de helpen om andere bedrijven veiliger te maken.

    Lees verder

Big Data & AI Adviseur

Martijn van der Jagt
Big Data & AI Adviseur
  • Big Data & AI Adviseur

    Wat doet een big data adviseur? 

    Helpt ondernemers met het beschikbaar maken van relevante data over het bedrijf. Deze data wordt essentiële informatie, en op basis van deze informatie kan de ondernemer intelligente besluiten nemen, zoals; 
    - waar moet ik adverteren 
    - wel product voor welke doelgroep 
    - wat is de beste prijs 

      

    Wat maakt het werk interessant? 

    Je bent bezig met sales wat de techniek kan, en je bent bezig 

    De uitkomsten daarvan voor andere mensen (niet technische mensen zoals ondernemers) beschikbaar te maken. 

    Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? 

    Toen ik op mijn 17e (in 1977!) in aanraking kwam met de eerste persoonlijke computers. 

    Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren? 

    Er bestond nog geen informatica. Dus heb ik een andere technische studie gedaan (vliegtuigbouwkunde). Daarna heb ik mezelf geleerd wat er in mijn functie nodig was (en is). 

      

    Lees verder

Architect

Johan Koopman
Studio Wa! Studio for sustainable architecture
Architect
  • Architect

    Als architect ontwerp je plannen voor nieuwe gebouwen, nieuwe buurten en veranderingen aan bestaande gebouwen. Je helpt families om hun huis aan te passen en te verduurzamen. Je helpt bedrijven met het aanpassen of bouwen van hun bedrijfsgebouwen.  Je werkt veel samen om je plan voor elkaar te krijgen. Een superleuk vak! 

    Spreker: Johan Koopman 

    Lees verder

Aannemer

Karin Ossendrijver
Bouwbedrijf Ossendrijver
Aannemer
  • Aannemer

    Een aannemer is iemand die de leiding heeft bij een bouwproject: hij/zij is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van de bouwactiviteiten. De term ‘aannemer’ wordt zowel gebruikt voor het bedrijf dat de bouw leidt, als voor de persoon die namens dit bedrijf optreedt. Een deel van de werkzaamheden wordt vaak uitbesteed aan een onderaannemer. 

    Wat doet een aannemer? 

    De werkzaamheden van aannemers zien er over het algemeen als volgt uit: 

    Opstellen van een offerte (al dan niet voor een aanbestedingsproject) 

    Werven van personeel voor bouwactiviteiten 

    Verkrijgen van (bouw)vergunningen 

    Verzorgen van de planning 

    Coördineren van de materiaalinkoop 

    Inschakelen van onderaannemers 

    Inrichten van de werkplaats 

    Aansturen van uitvoerders, werkvoorbereiders, timmerlui en andere vakmensen 

    Bespreken van ontwerp, bestek en tekeningen met architecten 

    Bewaken van zaken als veiligheid en gezondheid van het bouwproces (op basis van de wetgeving in het Bouwproces) 

    Inschatten en op tijd signaleren van risico’s en gevaren met betrekking tot het bouwproces 

    Het leukste van het werk is dat je iets blijvends maakt en ook altijd kan laten zien wat je hebt gemaakt. Je kan trots zijn op je werk en het staat er voor jaren dus geen vluchtig werk. En je ontmoet veel verschillende mensen waardoor je goed leert samenwerken. Geen dag is het zelfde dus zeker geen saai werk! Je moet goed kunnen luisteren, flexibel zijn en goed met mensen om kunnen gaan. 

    Minder leuk is het vroege opstaan, vaak onder grote tijdsdruk werken (vooral bij aanbestedingen) en je bent qua uitvoering afhankelijkheid van het weer. Je kunt nog zo goed plannen, als het vriest, sneeuwt of hard regent zul je het roer toch weer om moeten gooien want dan kunnen sommige buitenwerkzaamheden niet doorgaan. 

    Gezien het grote en blijvende tekort aan vakbekwame mensen (zowel in de werkvoorbereiding als in de uitvoering) kies je voor een grote baanzekerheid als je kiest voor werken in de bouw, doen dus! 

    Spreker: Karin Ossendrijver 

    Categorieën: techniek 

    Vooropleiding: Havo Vwo 

    Lees verder

Landmeetkundig Ingenieur en Geo-Informatie Specialist

Richard Witmer
Kadaster
Landmeetkundig Ingenieur en Geo-Informatie Specialist
  • Landmeetkundig Ingenieur en Geo-Informatie Specialist

    Als Landmeetkundig Ingenieur en Geo-Informatie Specialist bij het Kadaster ben ik dagelijks bezig met de topografische kaarten van Nederland.

    Ik ben dus bezig met alle veranderingen die door de mensen in heel Nederland in de dagelijkse werkelijkheid worden gemaakt. Om die veranderingen in kaart te brengen gebruiken we allerlei technieken zoals luchtfoto’s, panoramafoto’s (actuele Google Streetview), GPS en satellieten.

    Daarmee worden alle kaarten van Nederland elk jaar actueel gehouden en digitaal en gratis als open data voor iedereen beschikbaar gemaakt, bijvoorbeeld op Topotijdreis.nl.

    Andere werkzaamheden voor een Landmeetkundig Ingenieur en Geo-Informatie Specialist bij het Kadaster zijn het coördinatenstelsel van Nederland (met de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort als oorsprong),  Landinrichting/herverkaveling en het kadastraal registreren en in kaart brengen van eigendom van huizen en grond.

     

    Het leuke van mijn werk vind ik dat je terugziet waar je dagelijks mee bezig bent, het komt allemaal herkenbaar en actueel op de kaart.

    En ik vind het mooi dat ik nuttig bezig ben voor Nederland. De kaarten en digitale bestanden van Nederland waar ik aan werk worden voor heel veel toepassingen gebruikt door de overheid, door bedrijven en door heel veel mensen in Nederland.

    Ze worden gebruikt bij alle maatschappelijke opgaven waar we met zijn allen aan werken. Zoals bijvoorbeeld bij de planning en de bouw van huizen, bij de ruimtelijke ordening, bij het plannen en realiseren van wegen, water en spoorwegen, bij de herinrichting van landbouw en natuur enz.

     

    Lees verder

Manager Engineering

Joris Rouppe van der Voort
NS
Manager Engineering
  • Manager Engineering

    Manager Engineering bij NS Techniek

    NS Techniek is de afdeling van de Nederlandse Spoorwegen waar de technische kennis zit over de treinen van NS. Hier wordt onder andere bedacht aan welke eisen nieuwe treinen moeten voldoen. Er werken projectleiders die dan moeten zorgen dat die nieuwe treinen er komen en engineers die moeten controleren of de nieuwe treinen voldoen aan de gestelde eisen. Anderen binnen NS Techniek zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van treinen of werken binnen projecten aan verbeteringen in de treinen.

    Binnen NS Techniek geef ik leiding aan de afdeling Systems Engineering. Hier werken 40 technici met enorm veel verstand van (trein)techniek. En zij werken binnen de aankoopprojecten van nieuwe treinen, projecten om bestaande treinen aan te passen en ook veel in het oplossen van problemen binnen de treinen waar de rest van de organisatie niet uit komt.

    Mijn werk bestaat er voor een groot deel uit dat ik moet zorgen dat mijn afdeling de voor NS belangrijkste technische vragen goed en snel beantwoordt. Dat betekent vaak prioriteiten stellen, omgaan met veranderingen in prioriteiten en tegelijkertijd zorgen dat de engineers zo veel mogelijk in (betrekkelijke) rust hun werk kunnen doen. Daarnaast is het een betrekkelijk grote afdeling met mensen die ziek worden of weggaan. In dat geval organiseer ik dan hoe het verder gaat met hun werk of gaan we op zoek naar nieuwe technische talenten. Ook coach ik mensen om te proberen hen (nog) beter te laten functioneren.

    System Engineering wordt gezien als het technische geweten van de Nederlandse Spoorwegen op het gebied van trein techniek. Ik ben heel trots dat ik met mijn afdeling die verantwoordelijkheid mag invullen.

    Ik heb zelf na het VWO werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Universiteit Twente. Binnen NS heb ik 6 verschillende functies gehad. Uiteenlopend van System Engineer, tot Asset Manager (verantwoordelijk voor onderhoud van treinen) en dan nu Manager Engineering.

    Lees verder

Welzijn

Theoloog

Maria Berends-van Hoek en Erik Renkema
Theoloog
  • Theoloog

    Maria Berends-van Hoek

    Ik werk als Geestelijk Verzorger in het Amsterdam UMC ziekenhuis. 

    Daar ondersteun ik patiënten bij hun levensvragen, op het gebied van zingeving, levensoriëntatie en ethiek. Ik begeleid hen en hun naasten bij verlies en rouw en grote veranderingen. 

    Daarnaast ondersteunen we medewerkers en geef ik klinische lessen aan verpleegkundigen en artsen. 

    Ik ben ook mindfulness coach en leid meditaties voor collega’s en patiënten. Tot slot organiseren we herdenkingsvieringen,  ga ik voor in oecumenische vieringen in ons ziekenhuis en ondersteun ik patiënten en familie met rituelen. 

     

    Ik studeerde theologie. Een superleuke en brede studie met filosofie, psychologie, sociologie, geschiedenis, religiestudies en oude talen, die me ook veel over de wereld en mezelf leerde. De studie bracht me ook in Latijns Amerika waar ik een minor (bijvak) en onderzoek kon doen. Met mijn theologie opleiding vond ik werk bij een ontwikkelingsorganisatie, werd ik predikant en ben ik nu dus werkzaam als geestelijk verzorger. 

     

     

    Erik Renkema

    Als theoloog begeleid ik scholen die na willen denken over hun identiteit en dan met name hun christelijke of katholieke identiteit. Dat doe ik veel met de leraren en bestuurders, en ook met ouders van scholen. Deze scholen willen midden in een diverse samenleving staan en zoeken daar ondersteuning door een theoloog bij. Ik heb een verleden als docent op een pabo. Nu richt ik me helemaal op identiteitsvragen van scholen, goed levensbeschouwelijk onderwijs. En ik schrijf levensbeschouwelijke verhalen voor kinderen die op school gebruikt kunnen worden.

    Nadat ik eerst de pabo had afgerond ging ik HBO-theologie studeren. Na een tijdje in de kerk en als basisschoolleerkracht te hebben gewerkt heb ik me in een universitaire theologie-opleiding verdiept in onderwijs en godsdienstpedagogiek. Meer info? Zie www.erikrenkema.nl

     

    Wil je meer weten? Kom gerust even bij ons langs. Welkom!

     

    Lees verder

(Forensisch) Orthopedagoog

Anouk Machiels en Evelien Huveneers
(Forensisch) Orthopedagoog
  • (Forensisch) Orthopedagoog

    (Forensisch) Orthopedagoog

     

    Wij zijn Anouk Machiels en Evelien Huveneers. Wij zijn afgestudeerd als Forensisch Orthopedagoog aan de Universiteit van Amsterdam, en momenteel beiden werkzaam binnen het voortgezet (speciaal) onderwijs. 

     

    Als orthopedagoog, in de praktijk ook wel gedragswetenschapper genoemd, ondersteun je jongeren en het systeem bij een problematische opvoeding of ontwikkeling. Beiden hebben wij de master Forensische Orthopedagogiek gevolgd waar specifiek aandacht is voor jongeren die in aanraking (dreigen te) komen met politie en/of justitie. In het werkveld wordt een gedragswetenschapper voor een brede doelgroep ingezet; baby's, kinderen, jongeren, volwassen (met een verstandelijke beperking) en tegenwoordig ook steeds vaker in de ouderenzorg. Het uitgangspunt van een orthopedagoog is om in het diagnostische- en behandelproces de omgevingsinvloeden mee te nemen in de ondersteuning. 

     

    De taken van een orthopedagoog verschillen binnen verschillende scholen, maar over het algemeen doen wij het volgende:

    • Aanmeldingen onderzoeken; is de leerling passend is binnen de school van aanmelding (VSO of regulier VO)
    • Behandelplannen schrijven (OPP's)
    • Trajecten begeleiden richting andere passend (onderwijs-)voorzieningen
    • Veilig Thuis meldingen
    • Individuele begeleiding leerlingen
    • Multidisciplinaire overleggen (MDO's)
    • (Screenende) diagnostiek
    • Klas-/lesobservaties
    • Ondersteuning docenten en mentoren
    • Beleid ontwikkelen
    • Contact externe partijen (leerplichtambtenaar, hulpverlening etc.)

     

    Naast bovengenoemde doen wij nog heel veel meer (dankbaar) werk. Kom vooral langs om informatie in te winnen en vragen te stellen!

     

    Groetjes Evelien Huveneers en Anouk Machiels

    Lees verder

Specialistisch Ambulant hulpverlener

Michella v.d. Kleij
Pluryn
  • www.pluryn.nl
  • Specialistisch Ambulant hulpverlener

    Wat ontzettend leuk dat je, je aangemeld hebt om meer informatie te krijgen over het vakgebied van de jeugdhulpverlening!! Voel je vrij om al je vragen te stellen en dan maken we er een interactief moment van! 

      

    In het werk heb ik zowel ervaring in het werken op (behandel)groepen waar jongeren korte of langere periode wonen. Als ervaring in het ambulante werk, waarbij je naar de jongeren of gezinnen toe gaat om hen te helpen aan hun doelen te werken. De jongeren waarmee ik samenwerk zijn meestal tussen de 16 en 19 jaar, die met ernstige problemen kampen en niet op een duurzame wijze maatschappelijk kunnen participeren. Zij ondervinden problemen op meerdere leefdomeinen zoals wonen, dagbesteding, financiën, relaties en gezondheid waardoor ontwikkelingsdreiging ontstaat. Veel van deze jongeren hebben al een lange hulpverleningsgeschiedenis.  

     

    Graag neem ik jullie mee in mijn dagelijkse werk, beantwoord ik jullie vragen en ga ik met jullie opzoek naar jullie verwachtingen van het werkveld.  

     

    Tot dinsdag! 

     

     

    Lees verder

Onderwijs&Wetenschap

Promovendus Natuurkunde

Feike van Veen
Universiteit Twente
  • qumat.org
  • Promovendus Natuurkunde

    Een promovendus is iemand die een onderzoek uitoefent aan een universiteit. Uiteindelijk schrijf je over je onderzoek een groot verslag, ook wel een proefschrift genaamd. Als jouw proefschrift wordt goedgekeurd krijg je een oorkonde en mag je jezelf vanaf dat moment ‘doctor’ noemen. Dus, eigenlijk ben je een soort opleiding aan het volgen, alleen dan betaald 😉.

    Als promovendus in natuurkunde aan de Universiteit Twente ben ik vooral bezig met onderzoek doen naar nieuwe natuurkundige fenomenen en probeer ik theoretische voorspellingen te testen in een laboratorium. Natuurlijk probeer ik deze nieuwe theorieën zelf te begrijpen, maar ik besteed nog veel meer tijd aan het bouwen en testen van nieuwe materialen. Dat laatste doe ik bijvoorbeeld in een cleanroom, een ruimte waarin iedereen in speciale pakken loopt om te zorgen dat er geen stofdeeltjes bij de testopstellingen komen. Want, de opstellingen die ik maak zijn ongeveer 100 nanometer groot (0,0000001 meter), terwijl de meeste stofdeeltjes ongeveer 1000 keer zo groot zijn. Bovendien zijn de meeste apparaten zo nauwkeurig en gevoelig, dat een stofdeeltje behoorlijk wat problemen kan veroorzaken.

    Daarnaast ben ik ook nog bezig met het onderwijs zelf. Als promovendus help je professoren met het lesgeven op een universiteit en begeleid je Bachelor- en Master studenten met hun afstudeeropdracht. Dit is een klein maar wel belangrijk onderdeel van het werk, omdat een moderne maatschappij niet zonder goede wetenschappers kan. En, wetenschappers moeten natuurlijk ook goed opgeleid worden.

    Mijn werk is heel afwisselend, uitdagend, interessant, vernieuwend, belangrijk en bovenal heel leuk. Met name het werken in een groep van jonge, nieuwsgierige en ambitieuze wetenschappers is dat wat mij zo aanspreekt in mijn werk.

    Heb je nog vragen over wat mijn werk verder inhoudt of ben je nieuwsgierig naar waarom ik voor dit beroep heb gekozen? Ik vertel je graag meer tijdens mij praatje tijdens de beroepenmarkt!

     

     

    Links:  

    Vakgroep Utwente:                               ICE | Interfaces and Correlated Electrons (ICE) (utwente.nl)

    Persoonlijke pagina NWO project:         Feike van Veen - QuMat

    Algemene pagina NWO project:            QuMat

    Lees verder

Medisch Wetenschapper

Thomas van Solinge
Haaglanden Medisch Centrum
Medisch Wetenschapper
  • Medisch Wetenschapper

    Na geneeskunde te hebben gestudeerd in Amsterdam besloot ik me meer te gaan verdiepen in de medische wetenschap. In 2018 ging ik voor 3 jaar naar Boston om daar aan de Harvard University en het Massachusetts General Hospital aan mijn promotie onderzoek te werken. Mijn onderzoek richt zich op de interactie tussen glioblastoom, een kwaadaardige hersentumor, en het ‘gezonde’ omliggende weefsel. Waarom helpt het lichaam de tumor in plaats van het de tumor moeilijk te maken? Dat is de centrale vraag in mijn onderzoek. Eind 2021 keerde ik terug naar Nederland. Op dit moment ben ik mijn PhD aan het afronden en werk ik als arts-assistent bij de Neurochirurgie in het HMC. Het combineren van onderzoek en patiëntenzorg, dat is mijn passie. 

    Lees verder

Leerkracht basisonderwijs

Esther Dubbeld en Jacqueline v.d. Tweel
Basisschool De Bongerd, Leusden
  • bongerdleusden.nl
  • Leerkracht basisonderwijs
    Leraar, een beroep dat geen dag hetzelfde is! Dagelijks verrassen de kinderen je met hun spontaniteit en humor. Het is prachtig om kinderen op te leiden tot zelfstandige, kritische en verantwoordelijke jonge mensen.
     
    Als leerkracht basisonderwijs geef je les aan kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. Je begeleidt de leerlingen ook in hun sociaal-emotionele en morele ontwikkeling. De kleuterklassen onderwijs je door middel van veel beweging en spel. Aan de hogere klassen geef je les in onder andere rekenen, taal, geschiedenis en muziek. Regelmatig toets je de stof en bespreek je de voortgang van het kind met de ouders. Daarnaast vergader en overleg je met je collega’s en de directeur, waarbij je kwesties rond de organisatie, (nieuw) beleid en andere schoolzaken bespreekt.
     
    Om leerkracht basisonderwijs te worden dien je een 4-jarige HBO opleiding te volgen: de Pabo. In Amersfoort, maar ook in andere grote steden, kun je de studie volgen. Je loopt meteen vanaf het begin al stage op een basisschool. De theorie kun je op deze manier meteen in de praktijk toepassen. 
     
    Zou je graag voor de klas willen in het basisonderwijs? Dan nodigen we je van harte uit om naar onze presentatie te komen luisteren en nemen de tijd om je vragen te beantwoorden. Mocht je graag een dag(deel) mee willen kijken op onze school? Dan kunnen we meteen een afspraak maken. 
     
    Jacqueline van den Tweel - leerkracht groep 5 Basisschool de Bongerd
    Nog steeds werk ik elke dag met plezier in de groep. Ik heb ervaring in heel veel verschillende groepen en vertel jullie graag over het vak van leerkracht. Wat komt er allemaal bij kijken en wat maakt het zo leuk? 
     
    Esther Dubbeld - directeur Openbare Basisschool de Bongerd
    Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn als leerkracht en teamleider ben ik sinds 2019 directeur van Basisschool de Bongerd in Leusden. Met veel plezier geef ik leiding aan het leerkrachtenteam en werken we samen aan goed onderwijs voor alle kinderen. Na de Pabo heb ik diverse cursussen en opleidingen gedaan om mijn kennis te vergroten en om geïnspireerd te blijven. Ik geniet van de diversiteit van het vak en deel dit graag met jullie. 

     

    Lees verder

Archeoloog

Jan Willem de Kort
Cultureel Erfgoed
Archeoloog
  • Archeoloog

    Ben je graag buiten met je handen bezig, hou je van raadsels, puzzels en ben je creatief en inventief? Dan is een carrière als archeoloog misschien iets voor jou! Je wordt geen avonturier zoals Indiana Jones, maar een echte onderzoeker. Een archeoloog probeert aan de hand van opgegraven bodemverkleuringen, oude muren, scherven, botten, metalen gereedschappen en sieraden, vuursteen werktuigen en andere door mensen in de bodem achtergelaten resten het leven van onze voorouders te reconstrueren. Soms kom je letterlijk met hen in aanraking als je oude kerkhoven of grafvelden opgraaft of een leren schoen vind. Er zijn twee verschillende wegen om professioneel in de Nederlandse archeologie actief te worden: een HBO opleiding tot archeologisch medewerker bij Saxion in Deventer en een universitaire opleiding in Amsterdam, Leiden, Groningen of Nijmegen. Bij  verschillende universiteiten zijn ook opleiding om in andere delen van de wereld als archeoloog te werken. Het is afwisselend en gevarieerd werk? Je kunt opgraven en de resultaten daarvan publiceren, werk in laboratorium, museumwerk doen of werken als beleidsmedewerker bij een gemeente, provincie of het Rijk. Voorwaarde is dat je belangstelling hebt voor het verleden.  

    Spreker: Jan Willem de Kort 

    Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Ik liep als kleine jongen al over akkers en door de duinen op zoek naar vuurstenen werktuigen en pijpenkopjes. Ondanks dat ik wist dat de kans klein was op een baan ben ik in Leiden archeologie gaan studeren. In die periode is marktarcheologie ontstaan, waardoor er plots toch vraag kwam naar archeologen. Ik heb na mijn afstuderen jaren gewerkt voor een commercieel bureau in Amsterdam en Leiden en werk nu al weer twaalf jaar voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Voor mijn werk sta ik geregeld buiten te werken, adviseer ik mensen over hoe ze om kunnen gaan met archeologische monumenten en schrijf ik samen met mijn collega’s rapporten, artikels en boeken over wat we onderzocht hebben. Ik denk dat er weinig mensen zijn met een leuker beroep dan ik heb. 

    Categorie: Onderwijs en wetenschap 

     

    Vooropleiding: havo vwo 

    Lees verder

Forensisch onderzoeker

Michelle Claushuis
Forensisch onderzoeker
  • Forensisch onderzoeker

    Wat doet een Forensisch onderzoeker ? 

    Een forensisch onderzoeker houdt zich bezig met (forensische) sporen van misdrijven. Denk hierbij aan DNA, vingerafdrukken, bloedspatanalyse en schotresten. Een forensisch onderzoeker kan bijvoorbeeld werken bij de Politie en staat dan in een wit pak op de plaats delict om met behulp van sporen te achterhalen wat er is gebeurd. Of je werkt bij een forensisch onderzoeksbureau in het laboratorium, waar je bijvoorbeeld DNA analyses doet en je resultaten verwerkt in een rapport voor politie of rechtbank. Ook kun je werken als Forensisch Adviseur bij de Rechtspraak, waar je rechters helpt met het begrijpen van forensische rapporten.


    Wat maakt het werk interessant?

    Geen zaak is hetzelfde. Sowieso doe je onderzoek in veel verschillende soorten delicten, variërend van inbraken, overvallen, zedendelicten, schietpartijen en verkeersdelicten tot moord en doodslag. Je komt bij interessante (en soms gruwelijke) zaken, waar de meeste burgers nooit bij komen. Het reconstrueren van wat er gebeurd is aan de hand van forensische sporen is elke keer een puzzel en als je een spoor vindt dat naar een verdachte of dader leidt (of juist iemand vrijpleit) is dat ontzettend dankbaar werk. Ook vind ik het leuk om anderen te leren over forensisch onderzoek. 

    Er zijn veel manieren om in het forensische werkveld te komen, bijvoorbeeld via de Politieacademie (mbo en hbo), via forensisch onderzoek aan de hogescholen (havo, hbo) en wetenschappelijke opleidingen (vwo, wo).

    Hoe ben je tot deze beroepskeuze gekomen? 

    Na mijn bachelor Biomedische Wetenschappen was de keuze aan mogelijke master opleidigen groot. Ik wist dat ik niet verder wilde met de planten/dieren of het laboratorium werk. Sprong er tussenuit voor mij, en dat bleek achteraf een hele goede keuze te zijn geweest.

    Zo ben ik ook uiteindelijk in mijn eerste baan als Forensisch Adviseur gerold. Mijn stagebegeleider belde me met de vraag of ik mee wilde werken aan een pilot. Als beta binnen het (straf)recht werken, dat leek me wel wat! En dat werd een succes!

    Ondertussen werk ik nu een jaar als DNA-deskundige bij The Maastricht Forensic Institute, locatie Amsterdam.

    Hoe heb je de opleiding / weg ernaar toe ervaren? 

    Het vinden van een baan in het forensische werkveld is erg lastig. Was het dan wel slim om Forensic Science te gaan studeren.. Maar het stemmetje in mijn hoofd zei: gaan doen wat je echt leuk vind of lijkt! Uiteindelijk kwam er, met een klein beetje geluk, voor mij op het goede moment een prachtige kans voorbij. Deze heb ik dus ook met beide handen aangegrepen

     

    Lees verder

Zakelijke dienstverlening

Financieel interim management

Roel Jan Merkus
Financieel interim management
  • Financieel interim management

    Financieel Management

    Financieel management gaat over het beheer van de financiële middelen van een bedrijf of organisatie.

     

    Elke organisatie heeft deze middelen nodig om haar doelen te bereiken.

    Financieel management betreft een veelheid aan activiteiten en processen om de organisaties gezond te houden.

    Voorbeelden hiervan zijn:

    • Budgetteren: Financieel plan over de inkomsten en uitgaven
    • Rapporteren: Rapporten geven inzicht in de financiële positie en helpen bij het nemen van beslissingen
    • Kapitaalbeheer: Zorgen voor voldoende financiële middelen
    • Risicobeheer: Identificeren van financiële risico's waarmee een organisatie wordt geconfronteerd.
    • Investeringsbeslissingen: Nadenken en beslissen over investeringsmogelijkheden.
    • Belastingplanning: Het ontwikkelen van strategieën om, binnen de wettelijke kaders, belastingverplichtingen te optimaliseren.

     

    Goed financieel management is belangrijk voor het succes en de duurzaamheid van een organisaties. Het stelt leidinggevenden in staat goede beslissingen te nemen, de financiële gezondheid te bewaken en waarde te creëren voor alle belanghebbenden. 

     

    Ik ben Roel Jan Merkus ruim 25 jaar werkzaam bij een diverse bedrijven in de Accountancy, Bedrijfsadvies, Retail, Techniek en Bouw. Graag neem ik je mee in het mooie vakgebied van Financieel Management.

     

    Financieel Management stoffig en saai? Zeker niet!

    30 januari vertel ik je meer over het hier en nu en de toekomst van financieel management.

     

    Lees verder

Global manager Marketing & Communication

Jorika Wassenburg
Wassenburg Medical b.v.
Global manager Marketing & Communication
  • Global manager Marketing & Communication

    Ik ben werkzaam als Manager Global Marketing & Communication bij een bedrijf dat medische apparatuur maakt.

    Het bedrijf maakt wasmachines voor endoscopen. Mijn taak is om te zorgen dat de communicatie met betrekking tot alle aspecten wordt gecommuniceerd met de hele groep. Hiervoor heb ik 2 medewerkers in dienst. Er zijn 7 verschillende vestigingen en in totaal 450 medewerkers. 

    Op het gebied van marketing, zorg ik met een global marketing team voor alle uitingen naar buiten toe. Ook ben ik verantwoordelijk voor de trainingsafdeling en zorg dat alle technici juist worden getraind. Deze afdeling maakt ook sales trainingen en video’s die wij weer voor marketing gebruiken. Een hele diverse functie waarbij geen week hetzelfde is. 

     

    Lees verder

Marketing en Communications

Wouter van der Kam en Hilde van der Meulen
van der Kam Fasion
  • Marketing en Communications

    Een kledingbedrijf dat al bijna 160 jaar bestaat, hoe zorg je er voor dat mensen in 2024 daar hun outfit komen shoppen? 

     

    Met deze vraag houden wij,  Wouter (31) en Hilde (27), ons iedere dag bezig. 

     

    Van der Kam fashion is een fashion store in het centrum van Amersfoort. Ze verkopen meer dan 100 verschillende merken, zoals: Ralph Lauren, Woolrich, Parajumpers, Airforce, Sophia Mae en nog veel meer. Met meer dan 1100 m2 is het de grootste fashion store van de stad.

     

    Dagen bij van der Kam fashion zijn nooit hetzelfde, de ene dag bouwen we aan onze nieuwe website (waar we expres bijna niets op verkopen). De andere dag gaan we op inkoopafspraak naar Parijs en maken we ondertussen een TikTok over hoe het was. We sparren met onze managers over hoe we onze klanten nog beter kunnen helpen en organiseren fashion shows waar we onze nieuwste collecties laten zien. 

     

    Ben je benieuwd wat we nog meer doen, of waarom je bijna geen items op onze website kan kopen? Dan moet je zeker bij ons langskomen de 30e!

     

    Lees verder

Logistiek manager

Maarten Bakhuizen
Logistiek manager
  • Logistiek manager

    Wat doet een logistiek manager? 
    Een logistiek manager is verantwoordelijk voor de goederen- of informatiestroom en om deze stromen goed te laten lopen binnen het bedrijf waar de logistiek manager verantwoordelijk voor is. Binnen de logistieke sector onderscheiden we onder andere het inkopen van goederen, het opslaan van goederen en het transporteren van goederen naar klanten. 

    Het begrip goederen kan heel breed worden uitgelegd, van een spelcomputer, tot kleding, maar ook patiënten in ziekenhuizen of de bevoorrading van supermarkten en bedrijven. 

    Een logistiek manager stuurt ook een team aan.  Voor het aansturen van een team heb je affiniteit nodig om met mensen om te gaan, ze willen helpen te ontwikkelen en ook moeilijke gesprekken te voeren. 

    Tot slot is een logistiek manager ook vaak verantwoordelijk voor een budget. Doelen worden vaak ook omgezet in financiële doelen zodat het bedrijf bij kan sturen als dat nodig is. 

    Wat maakt het werk interessant? 

    Het interessante van de logistieke sector is dat het nooit stilstaat. De goederen of informatiestromen bewegen altijd en zijn nooit helemaal gelijk. Daarom is er altijd wat te doen en te verbeteren. De logistieke sector is een innovatieve sector waarbij automatisering en mechanisering van groot belang zijn. Uiteraard zijn ook duurzaamheidsinitiatieven aan de orde van de dag. 

    Met mensen werken geeft mij altijd energie! 

    En graag neem ik de verantwoordelijkheid op me om budgetten of plannen te realiseren. 

    Toen ik in HAVO 4 mijn vervolgopleiding moest kiezen heb ik twee stagedagen doorlopen omdat ik twijfelde tussen twee verschillende opleidingen: bouwkunde of logistiek. 
    Na een dag bij een architect te zijn geweest en een dag bij een transportbedrijf heb ik uiteindelijk voor logistiek gekozen. Toen dacht ik al dat dit goed zou passen, en nu vind ik dat nog steeds. 

     

     

     

     

    Lees verder

Supply Chain Management

Hendriëtte Holwerda
Supply Chain Management
  • Supply Chain Management

    Ooit af gevraagd wat er voor nodig is om jou favoriete producten dagelijks te vinden in de winkel of online? Of wat de impact was van het spontane hamsteren van Wc-rollen tijdens corona of hoe het toch kan dat een containerschip die 9 dagen heeft vastgelegen in het Suezkanaal heeft gezorgd voor maanden vertraging op het leveren van producten? 

     

    Supply Chain Management is, heel simpel uitgelegd: alles wat achter de schermen gebeurt om een product aan een klant te leveren. Inkoop en bestellingen. Productie. Transport. Voorraadbeheer. En meer. De eerste stap: naar de markt luisteren om erachter te komen wat klanten willen, wanneer ze het willen hebben, en hoeveel ze ervan willen hebben. Vervolgens worden alle stappen in het traject doorlopen, van grondstoffen bestellen tot productie tot logistiek. Het behelst een enorme netwerk van personen, bedrijven, technologieën, activiteiten en middelen wat allemaal door elkaar heen loopt, en elk onderdeel is cruciaal.

     

    Het is een dagelijkse puzzel waar je inhoudelijke kennis voor nodig hebt, maar ook goede samenwerking met verschillende collega’s en gebruik van systemen die je goed inzicht kunnen geven wat te doen.

     

    Ik ben Hendriette Holwerda en ruim 19 jaar werkzaam bij FrieslandCampina waar ik verschillende rollen in de Supply Chain heb mogen vervullen in binnen- en buitenland. De werkzaamheden varieerde van werken als productie manager in een fabriek, aansturen van een planningsteam tot implementeren van nieuwe werkwijzen en software pakket.

    Waar ik het meeste energie van krijg in mijn werk? Samenwerken met collega’s en gezamenlijk zorgen dat we iedere dag net weer iets beter doen dan de dag ervoor en klanten blij maken met hun producten. 

     

    Houd jij van uitdagingen in een dynamische omgeving waar veel in beweging is op het vlak van Big Data, duurzaamheid, regelen van te korten en prijsstijgingen en zou je daar meer over willen weten dan zie ik je graag 30 januari en vertel ik je hierover meer!

    Lees verder

Marketeer

Arjan Groenevelt
Hemolens Diagnostics
  • hemolens.eu
  • Marketeer

    10 Things Great Marketers Do Every Day

     

    1. Set marketing campaign goals

    2. Study the competition:

    "My competitor falls in the top 3 search results in Google,"  How do I stay ahead.

    3. Create interesting content:

    In games, on blog posts, ebooks, PDFs, memes, infographics, webinars, slide decks and on and on

    4. Nurture relationships.

    5. Engage in social listening.

    6. Segment the market.

    7. Conduct tests on websites:

    Understand what works and what doesn’t

    8. Measure & analyze data

    9. Always look to innovate

    10.Work hard and have fun on the way

    Lees verder

Organisatie adviseur

Theo Stubbé
Blauw bv
Organisatie adviseur
  • Organisatie adviseur

    Iedereen mag zich organisatie adviseur noemen, dus in de praktijk zijn er vele soorten adviseurs. Er zijn goede en slechte adviseurs, zoals er adviseurs zijn die werken voor € 80,- per uur of voor € 280,- per uur. Er zijn adviseurs die werken voor grote bureaus (denk aan namen zoals McKinsey, Berenschot, Twijnstra & Gudde) en er zijn adviseurs die alleen werken. 

    Theo gaat in gesprek met de leerlingen over zijn werk en over verschillende soorten adviseurs, bijvoorbeeld met de vraag: Ben je als adviseur een dokter die een pilletje voorschrijft of een coach die langs de lijn aanwijzingen geeft? Ben je als adviseur iemand die het beter weet of ben je degene die de goede vragen stelt? Wat is het verschil tussen een manager, een interim manager en een adviseur? 

    Elke bijeenkomst eindigt met de vraag: Hoe word je adviseur? 

    Theo Stubbé heeft gewerkt in management functies in het bedrijfsleven (DSM en NORIT) als ook bij adviesbureaus (Rijnconsult en Quintis). Sinds 2010 werkt hij voor zichzelf onder de naam Blauw bv voor maatschappelijke organisaties, zoals woningbouwcorporaties, zorg en welzijn. Hij begeleidt fusies, directies en raden van toezicht, maar ook huurderorganisaties en ondernemingsraden. 

      

    Lees verder

Makelaar

Sander van Dronkelaar
Drenth makelaars
Makelaar
  • Makelaar

    Makelaar 

    Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop of huur en verhuur van onroerend goed (huizen, kantoorpanden). 

    Wat doet een makelaar? 

    Als iemand zijn woning wil verkopen, kan hij een makelaar inschakelen om de verkoop van A tot Z te verzorgen. Een klant die wil verhuizen, kan de makelaar een zoekopdracht geven. De makelaar gaat dan op zoek, in zijn eigen bestanden en die van collega's, naar geschikte woningen voor zijn klant. De makelaar leidt zijn klant of belangstellenden rond in panden. Als het tot een transactie komt, verzorgt de makelaar de contracten en andere formaliteiten. Hij adviseert de koper over hypotheken. 

    Verder worden makelaars veel ingeschakeld voor taxaties, het bepalen van de waarde van een woning voor o.a. de fiscus, de hypotheekverstrekking of opstalverzekering. Het gaat hierbij ook om de roerende goederen bij het pand (bijvoorbeeld vloerbedekking en inbouwapparaten). 

    Naast de dienstverlening rondom woningen houden gespecialiseerde makelaars zich bezig met de bemiddeling van commercieel vastgoed, zoals winkels en kantoren, en agrarisch onroerend goed. Hierbij kun je denken aan boerderijen en melkquota. De laatste sector waarin de makelaar actief kan zijn, is het vastgoedmanagement. Deze makelaar houdt zich dan bezig met de verhuur en het beheer van gebouwen. 

    Een makelaar heeft niet alleen contact met klanten, maar onderhoudt ook relaties met bijvoorbeeld gemeenten en woningbouwverenigingen, architecten, notarissen, verzekeraars, projectontwikkelaars en hypotheekadviseurs/banken. Niet zelden functioneert de makelaar voor deze partijen als adviseur op het gebied van nieuwbouwprojecten, vererving, onteigening, renovatie en verbouwing. 

    Bij een succesvolle bemiddeling krijgt de makelaar een bepaald percentage (provisie) van de koopprijs of huurprijs. Makelaars onroerend goed hebben hun eigen zaak of werken in loondienst (bijvoorbeeld bij een bank of makelaarskantoor). 

    Lees verder

Gedetecteerde tijdzone